erfgoedobject

Heilig Hartkapel

bouwkundig element
ID: 306903   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306903

Beschrijving

In de zuidwestelijke hoek van de tuin van nummer 61 staat een kapel toegewijd aan het Heilig Hart. De kapel zou rond 1880 zijn gebouwd. Het was vroeger de gewoonte negen dagen lang te komen bidden bij de kapel wanneer iemand ziek was.

Rode bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. De puntgevel is afgezoomd met een houten kroonlijst bekroond met een kruis. Getoogde deuropening met rollaag van gesinterde baksteen gevat tussen eenvoudige pilasters. In de top speklagen in gesinterde baksteen en ruitvormige gevelsteen met opschrift "Bemind zij overal het H. Hart van Jezus". Toegang afgesloten met zwart geschilderd traliewerk.

Vloer van witte en rode cementtegels in dambordpatroon. Altaar met polychroom Heilig Hartbeeld in nis. Op het altaar werden in de loop der tijd diverse polychrome en monochrome beelden geplaatst.

  • DE RYCK L. s.d.: Kapellen Teralfene, onuitgegeven nota’s.

Bron     : -
Auteurs :  D'hoker, Thomas
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilig Hartkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306903 (Geraadpleegd op 11-07-2020)