Heilig Hartkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Affligem
Deelgemeente Teralfene
Straat Portugeesstraat
Locatie Portugeesstraat zonder nummer, Affligem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris Vlaams-Brabant 2019 (06-06-2018 - 31-03-2019).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In de zuidwestelijke hoek van de tuin van nummer 61 staat een kapel toegewijd aan het Heilig Hart. De kapel zou rond 1880 zijn gebouwd. Het was vroeger de gewoonte negen dagen lang te komen bidden bij de kapel wanneer iemand ziek was.

Rode bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. De puntgevel is afgezoomd met een houten kroonlijst bekroond met een kruis. Getoogde deuropening met rollaag van gesinterde baksteen gevat tussen eenvoudige pilasters. In de top speklagen in gesinterde baksteen en ruitvormige gevelsteen met opschrift "Bemind zij overal het H. Hart van Jezus". Toegang afgesloten met zwart geschilderd traliewerk.

Vloer van witte en rode cementtegels in dambordpatroon. Altaar met polychroom Heilig Hartbeeld in nis. Op het altaar werden in de loop der tijd diverse polychrome en monochrome beelden geplaatst.

  • DE RYCK L. s.d.: Kapellen Teralfene, onuitgegeven nota’s.

Bron: -

Auteurs: D'hoker, Thomas

Datum tekst: 2019

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Teralfene

Teralfene (Affligem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.