Villa Les Mélèzes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Mélèzes

Beschrijving

Villa Les Mélèzes is een eclectisch villa in een ruime tuin, rond 1874 gebouwd in opdracht van Karel Stallaert. Kolonel Gustave Wielemans breidde het herenhuis rond 1910 uit met een hoektoren en paardenstallen.

Historiek

Het perceel was in de 18de eeuw niet bebouwd en deel van de hoeve Van Hoegaerden. In 1854 werd Karel Stallaert leraar Nederlands aan het Atheneum te Brussel. In 1859 schreef hij “de Geschiedenis van Hertog Jan den Eerste van Braband en zijn tijdvak.” In 1873 ging hij om gezondheidsredenen met pensioen. In 1874 kocht Karel Stallaert de grond van het echtpaar Hermans-Van Hoegaerden voor 2.000 fr. en bouwde er een villa. Vanuit Everberg bezocht hij de archieven van Brussel, Leuven en Diest om oude charters op te sporen. Hij schreef het “Glossarium van verouderde rechtstermen, kunstwoorden en andere uitdrukkingen uit Vlaamsche, Brabantsche en Limburgsche oorkonden”, dat uitgegeven werd in 11 afleveringen van 1886 tot 1892.

Karel Stallaert werd gemeenteraadslid van Everberg en voorzitter van de Everbergse fanfare De Eendracht. Stallaert was een vooraanstaande Vlaamsgezinde van liberale strekking. Hij werd in 1893 voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Hij verschafte Hendrik Conscience documenten voor het boek “De Boerenkrijg.”

Na het overlijden van Karel Stallaert in 1893 werd het pand eigendom van de familie Wielemans. Kolonel Gustave Wielemans verbouwde het rond 1910 met een toren en paardenstallen waardoor een statige villa gecreëerd werd. Als kolonel was Wielemans een man met paarden. De villa kreeg de naam ‘Les Mélèzes’ of ‘De lorken.’ Kolonel Gustave Wielemans was in de Eerste Wereldoorlog de plaatselijke bevelhebber in Calais. Hij was de broer van luitenant-generaal Felix Wielemans, de stafchef van het Belgisch leger.

Na de dood van kolonel Wielemans in 1949 werd de villa het tweede verblijf van zijn dochter Madeleine Wielemans (†1980), gehuwd met Paul Debaisieux (†1978), professor aan de Leuvense universiteit. Hun dochter Marie-Paule Debaisieux (Leuven 21 januari 1925 - Everberg 17 januari 2015) huwde Charles Van Goethem (11 februari 1923 - 1 maart 2004). De familie Van Goethem verbleef in Kongo van 1950 tot 1960. De familie Charles Van Goethem bewoonde de Villa Wielemans vanaf september 1960. In 1991 bouwde Marie-Paule Debaisieux een nieuwe woning achteraan in het domein tegen de Kwikstraat.

Beschrijving

De parktuin is te bereiken via een hek naast de paardenstallen, die zich aan de straatzijde bevinden, op nummer 8. In de ruime parktuin zijn de Libanonceder van 1898 en de ginkgo opvallende bomen. De sequoia of de reuzenmammoetboom (de boksboom) van 6 meter dik werd door een blikseminslag in september 2012 geveld.

De villa bevindt zich centraal in de tuin. Hij telt twee bouwlagen en een viertal traveeën onder leien bedaking.  Het gebouw is opgetrokken uit rode baksteen versierd met natuurstenen muurbanden, op een blauwe hardstenen plint. Het materiaalgebruik, de verhouding en de stijl van het oorspronkelijke herenhuis zijn in de uitbreidingen van 1910 doorgetrokken.

Het oorspronkelijke herenhuis uit 1874 is nog duidelijk herkenbaar. Het bestond uit twee bouwlagen met een verhoogde begane grond, gevat onder een schilddak met dakkapel. Het gebouw is ingedeeld in twee traveeën op het gelijkvloers en drie op de verdieping. De lekdrempels en plint zijn uitgevoerd in hardsteen. Opvallend is de hardstenen waterlijst boven de vensters en de puilijst.

In 1910 werd het bestaande volume onder schilddak uitgebreid tot de huidige omvang. Tegen de oostelijke hoek werd een achthoekige toren aangebouwd. De toren heeft drie geledingen en een kegelvormig dak. De toren heeft de gevelarchitectuur gekopieerd (baksteen met speklagen en hardstenen waterlijsten boven de vensters). Tegen de noord- en westgevels werd een bijkomend volume ingeplant. Dit volume met een beperkte gevelbreedte met slechts één travee is afgewerkt met een trapgevel. Ook hier werden de gevelkenmerken van het hoofdgebouw overgenomen.

Het schrijnwerk is met uitzondering van de deuren van het centrale gebouw uitgevoerd in wit gelakt hout. De stijlkenmerken van de voorgevel zijn ook toegepast op de zij- en achtergevels.

Ten noorden van het park, tegen de straat, is de paardenstal gelegen, een gebouw dat in 1910 werd opgetrokken. De rood bakstenen stal telt twee traveeën en één bouwlaag onder een rood pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De straatgevel is centraal geopend door een segmentbogige laaddeur met trapgeveltje dat de kroonlijst doorbreekt, en met twee segmentbogige stalvensters. De zijpuntgevel is afgewerkt met een trapgevel; deur rechts, rond zoldervenster, sieranker in de geveltop. Tegen de achtergevel een moderne aanbouw.

• VANNOPPEN H. 1989: Kortenberg in de Belle Epoque, 92.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Kortenberg