Villa Beaujean

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Beaujean

Beschrijving

Eugène Beaujean, staatsambtenaar te Brussel, liet Villa Beaujean kort na 1900 bouwen. De villa is een van de vele statige woningen die kort na de vorige eeuwwisseling gebouwd zijn langs de Leuvensesteenweg. De villa heeft invloeden van het eclecticisme, de art nouveau en de cottagestijl.

Rond de vorige eeuwwisseling vestigden zich heel wat welgestelde stedelingen in Kortenberg.  Kortenberg was immers goed bereikbaar met de trein.  In 1919 vestigde ingenieur Ferdinand Maertens (+1957) zich in deze villa. Hij was kabinetschef bij de minister van openbare werken, schepen van Kortenberg van 1939 tot 1946, was nationaal ondervoorzitter van het Davidsfonds en hij stichtte de Kortenbergse Davidsfondsafdeling. Ferdinand Maertens huwde Maria Delbaere, die voorzitster was van het Kinderheil in Kortenberg.

De statige villa is een typisch voorbeeld van een burgerijvilla: een alleenstaand gebouw met drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien bedaking, bekroond door een torentje. Complexe plattegrond, samengesteld uit twee in L-vorm geplaatste bouwonderdelen onder een zadeldak, met in de oksel een volume met een torenspits. De villa wordt bepaald door het niet-symmetrische bouwvlak en een sterke dynamiek van gevelvlakken en bouwhoogten. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen met witgeschilderde, contrasterende gecementeerde sierlijsten, op een plint in blauwe hardsteen. Kenmerkend zijn de segmentbogige vensters met witgeschilderde rollagen en hardstenen lekdrempels. De nadruk ligt op de brede, vooruitspringende venstertravee, met invloeden uit de cottagestijl. Deze travee wordt bekroond met een dakvenster en aan de zijgevel door een puntgevel, met een omlopende sterk overkragende houten kroonlijst op schoren. De segmentbogige voordeur bevindt zich in het torenvolume links, in de tweede travee; dit volume is verder geopend met smalle segmentbogige vensters, in de linkertravee beneden betralied, wellicht ter verlichting van het trappenhuis.

Het gebouw is ingedeeld conform de architectuuropvattingen van die tijd. De inkomhal geeft toegang tot de verschillende woonkamers, een gedraaide trap leidt naar de verdieping. De rechterzijde was voorzien voor de ontvangstplaatsen: de eetkamer en het salon, in enfilade en gescheiden door een boog. De eetkamer was afgezet met een eiken lambrisering. Boven de lambrisering waren muurschilderingen aangebracht met taferelen van de geschiedenis van de geuzen. Via een deurvenster (porte-fenêtre) was het salon verbonden met een mooi terras dat ingericht was met blauwe glycine (blauwe regen-klimplant). Langs de linkerzijde waren de leefruimten gesitueerd: de kleine eetkamer aan de voorzijde en de keuken aan de achterzijde. Onmiddellijk achter de villa was een mooie kijktuin aangelegd, daarachter was er een moestuin en nog verder een boomgaard.

• DAXHELET - VAN DER REYDT M.J. 2001: De villa Beaujean langs de Leuvensesteenweg te Kortenberg - Curtenberg, 236-242.
  • VANNOPPEN H. 1989: Kortenberg in de Belle Epoque, 54

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Kortenberg