Dubbelvilla Sans Souci

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dubbelvilla Sans Souci

Dubbelvilla in cottagestijl, in 1914 gebouwd voor de familie Borckmans door aannemer Aenspeck.

Joris Borckmans was een bekende operazanger onder de naam Georges Villier. In het Kortenbergse bevolkingsregister is hij aangeduid als lyrisch kunstenaar. De linkervilla werd in 1919 bewoond door René Verdeyen, die datzelfde jaar tot professor Germaanse filologie aan de universiteit van Luik benoemd werd. Na hem woonden hier verschillende geneesheren zoals dokter Cupper en dokter Michaux. Het rechtergedeelte werd bewoond door Alfred Delatour, gehuwd met Aline Borckmans. Dit gedeelte werd later bewoond door verzekeraar Jozef Van Grunderbeek.

De villa is vrij diep ten opzichte van de Leuvensesteenweg ingeplant, en lag oorspronkelijk centraal op het lange, smalle perceel omgeven door een tuin. Recent is de kavel verdeeld waarna er een appartementsgebouw tussen de dubbelvilla en de Leuvensesteenweg is ingeplant. De met gras bezaaide tuin is met een haag in twee gedeeld.

De dubbelvilla bestaat uit twee bouwlagen onder een hoge, rode pannen bedaking met wolfseinden. Het gebouw is opgericht in verankerde rode baksteenbouw, met vier evenwaardig uitgewerkte gevels. De twee identieke woningen zijn rug aan rug tegen elkaar gebouwd, met de toegangen in de beide zijgevels.

Opvallende, sterk uitkragende puilijst over de volledige noord- en zuidgevels, gericht naar de steenweg en de achtertuin. Deze gevels vormen samen een brede afgeknotte puntgevel. Op de begane grond rechthoekige vensters, bijna kamerbreed en kamerhoog. Op de verdiepingen, eveneens rechthoekige vensters maar kleiner, onder hoge latei, met hardstenen dorpels, en beluikt. De ramen zijn uitgevoerd in wit gelakt hout en voorzien van een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

De zijgevels, gericht naar het oosten en westen, bevatten een centraal deurrisaliet met puntgevel. Opvallend zijn de vrij ondiepe balkons aan de zijgevels die gevat worden onder de dakoverkraging in de flankerende venstertraveeën.

• VANNOPPEN H. 1989: Kortenberg in de Belle Epoque, 44.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Kortenberg