erfgoedobject

Dubbelvilla in cottagestijl

bouwkundig element
ID: 306919   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306919

Beschrijving

Achterin gelegen dubbelvilla van 1913 in cottagestijl, met omringende parktuin.

Historiek

Dubbelvilla in cottagestijl met art-deco-elementen. Het gebouw is opgericht in baksteen en telt in totaal vier travee├źn en twee bouwlagen, onder een schilddak met rode dakpannen. Karakteristiek is de verspringende volumewerking en het gebruik van balkons. De voorgevel is symmetrisch opgevat met centraal twee naast elkaar geplaatste puntgevels. De puntgevels aan de achterzijde bevinden zich aan de randen van het gebouw. De vensters, rechthoekig op de begane grond, segmentbogig op de bovenverdieping en rondbogig op de zolderverdieping hebben houten, wit gelakt schrijnwerk met typische kleine roedeverdeling. Opvallend zijn de balkons op de eerste verdieping die bijna over de volledige lengte van de voorgevel doorlopen.

De zij- en achtergevels zijn opgetrokken met dezelfde detailuitwerking.

Opvallend zijn de zeven statige beuken die de inrijlaan naar woning 397 beklemtonen. De voortuin van de twee woningen wordt gescheiden door een haag. De diepe achtertuinen zijn op een gelijkaardige wijze als parktuin ingericht.

  • Gemeente Kortenberg, Bevolkingsregister.
  • VANNOPPEN H. 1991: Honderd Kortenbergse gebouwen. Op stap door tien eeuwen verleden, 55-57.

Auteurs :  Gemeente Kortenberg
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dubbelvilla in cottagestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306919 (Geraadpleegd op 10-07-2020)