Dubbelvilla in cottagestijl

Achterin gelegen dubbelvilla van 1913 in cottagestijl, met omringende parktuin.

Historiek

Dubbelvilla in cottagestijl met art-deco-elementen. Het gebouw is opgericht in baksteen en telt in totaal vier traveeën en twee bouwlagen, onder een schilddak met rode dakpannen. Karakteristiek is de verspringende volumewerking en het gebruik van balkons. De voorgevel is symmetrisch opgevat met centraal twee naast elkaar geplaatste puntgevels. De puntgevels aan de achterzijde bevinden zich aan de randen van het gebouw. De vensters, rechthoekig op de begane grond, segmentbogig op de bovenverdieping en rondbogig op de zolderverdieping hebben houten, wit gelakt schrijnwerk met typische kleine roedeverdeling. Opvallend zijn de balkons op de eerste verdieping die bijna over de volledige lengte van de voorgevel doorlopen.

De zij- en achtergevels zijn opgetrokken met dezelfde detailuitwerking.

Opvallend zijn de zeven statige beuken die de inrijlaan naar woning 397 beklemtonen. De voortuin van de twee woningen wordt gescheiden door een haag. De diepe achtertuinen zijn op een gelijkaardige wijze als parktuin ingericht.

• Gemeente Kortenberg, Bevolkingsregister.
  • VANNOPPEN H. 1991: Honderd Kortenbergse gebouwen. Op stap door tien eeuwen verleden, 55-57.