Cottagevilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla

Beschrijving

Villa in cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1919 door Armandus Van Elderen en vanaf 1921 bewoond door zijn zoon Herman Van Elderen. Deze laatste baatte een winkel uit, met herberg/hotel, aan het station van Korbeek-Lo. Hij was tevens gemeenteraadslid van Korbeek-Lo van 1908 tot 1921 en burgemeester van Korbeek-Lo van 1920 tot 1927.

De villa is gelegen aan de westzijde van de Bierbeekstraat, op de hoek met de Eikeboomlaan die parallel loopt met de spoorlijn. Aan de noordzijde van de spoorlijn was het station van Korbeek-Lo gelegen, tevens in cottagestijl, gebouwd in 1881, gesloten in 1984 en daarna gesloopt.

De ruime villa telt twee bouwlagen onder een leien zadeldak met wolfseinde aan de noordzijde. Aan de zuidoostzijde zorgt een torenvormige uitbouw onder leien spits mee voor het pittoreske karakter van deze villa. De villa is opgetrokken in oranjerode baksteenbouw in kruisverband, met blauwe hardstenen sierlijsten, op een plint uitgevoerd in breuksteen. De bovengevels zijn voorzien van een opvallende bepleistering in pseudo-vakwerkstijl met bruin voor de balken en een grijze invulling. Originele houten kroonlijst ondersteund door grote houten korbelen. In de gevels zitten onregelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen met blauwe natuurstenen lateien en ontlastingsbogen; deels bewaard houtwerk, getypeerd door bovenlichten met kleine roedeverdeling.

De oostelijke gevel, gericht naar de Bierbeekstraat, is uitgewerkt als voorgevel. De venstertravee, uitgewerkt als torenvolume, is de eyecatcher van de villa en bevat op elke bouwlaag een breed venster. De twee rechtertraveeën wijken terug, en zijn over de volledige breedte voorzien van terrassen met houten balkons. Op het verhoogde gelijkvloers is het terras te betreden via een afgeronde trap van vier treden in natuursteen. In de centrale travee van deze gevel zit de deur met ijzeren traliewerk.

De brede noordelijke gevel bepaalt het uitzicht van de villa vanaf de Eikeboomlaan. Op elke bouwlaag heeft deze gevel twee symmetrisch geplaatste vensters waarbij twee kleine zoldervensters ingepast zijn in het pseudovakwerk. De andere gevels zijn niet zichtbaar vanop de openbare weg.

De villa staat in een omhaagde en met natuurstenen muurtje omheinde, ruime tuin. In de tuin is deels nog de oorspronkelijke aanplanting bewaard, gekarakteriseerd door een aantal monumentale bomen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Bierbeek, Afdeling II (Korbeek-Lo), artikel 462.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Bierbeek, Afdeling II (Korbeek-Lo), 1919/4.
  • WERKGROEP OORLOG & VREDE BIERBEEK (RED.): 2018. Bierbeek 1914-1918: belevenissen van mensen uit Bierbeek, Haasrode, Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp, Bierbeek, 32.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom