Gekoppelde modernistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee identieke, gekoppelde modernistische burgerhuizen, volgens het kadaster gebouwd halverwege de jaren 1930 voor handelaar François Steenwinkels, die ze in 1940 en 1948 weer verkocht.

De bouw van de woningen werd in het kadaster geregistreerd in 1936 voor nummer 72 en in 1937 voor nummer 74. De panden zijn gelegen aan de zuidkant van de Tiensesteenweg, niet ver van de afslag naar het dorpscentrum van Korbeek-Lo. In het interbellum werd de Tiensesteenweg als belangrijke invalsweg met een landelijk karakter, een geliefde bouwplaats voor vrijstaande of halfopen woningen en villa’s.

Sobere modernistische tweewoonst bestaande uit twee identieke, gespiegelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder een verspringend plat dak. In het souterrain omvatten de centrale traveeën een ondergrondse garage. De woningen met typische volumewerking zijn gebouwd in geel en rood metselwerk in kettingverband. De plint is uitgevoerd in rode opstaande baksteen. Het modernistische karakter van de woningen wordt gekenmerkt door de horizontale belijning van vensterregisters, gevels en luifels en door de volumewerking in de zijdelingse traveeën. De woning is gespiegeld rondom een blinde, iets hoger opgaande muurpartij. Daarnaast, op elke bouwlaag een vensterregister dat om de hoek doorloopt. De toegangen zitten in de hoekpartijen. De portiek wordt betreden door een trap van drie natuurstenen treden en is met rode tegels afgewerkt. Voor de deur is er een verhoog van één trede in zwarte tegelafwerking. In de overluifelde portieken, gedragen door een zware ronde zuil in vermoedelijk bepleisterde betonsteen, zit de rondbogige deuropening en een klein rechthoekig zijlicht. Op de verdieping zit een langwerpig horizontaal venster. In de zijgevels zitten twee oculi en hierboven twee smalle rechthoekige vensters. Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef slechts gedeeltelijk bewaard.

Voor de woningen staan nog de originele hekpijlers in bruin metselwerk voor de voet en rood voor de pijler zelf. Bij nummer 72 is het toegangshek bewaard alsook de buisleuningen tussen de pijlers van de twee gebouwen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Bierbeek, Afdeling II (Korbeek-Lo), artikel 1356.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Bierbeek, Afdeling II (Korbeek-Lo), 1936/37 en 1937/25.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom