Villa Stella

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Stella

Beschrijving

Villa Stella, zo genoemd op de poortpijler, dateert volgens het kadaster uit 1935. Het pand werd opgericht voor Jan Deridder, gemeentesecretaris van de gemeente Korbeek-Lo.

De villa is gelegen aan de noordkant van de Tiensesteenweg, niet ver van de afslag naar het dorpscentrum van Korbeek-Lo. In het interbellum werd de Tiensesteenweg als belangrijke invalsweg met een landelijke karakter, een geliefde bouwplaats voor vrijstaande of halfopen woningen en villa’s.

Vooraan bleef het lage afsluitingsmuurtje in rode baksteen en geverfde verticale voegen bewaard. Tussen de hogere pijlers zijn er uitgewerkte ijzeren buisleuningen. In een van de pijlers werd de naam “Villa Stella” aangebracht.

De villa is opgebouwd uit bruin en oranje baksteenmetselwerk in lopend klezorenverband. De bakstenen plint is in rode baksteen. De verticale voegen zijn rood geschilderd waardoor het effect ontstaat van een doorlopende laag. De woning vertoont verspringende volumes en heeft twee bouwlagen onder plat dak. Aan de oostzijde is er een semi-ondergrondse parkeergarage met betonnen latei. Hierboven bevindt zich de bel-etage met een erker met een groot omlopend venster, gevat binnen een kader van een licht uitkragende lekdorpel en een geprofileerde latei tussen twee verticale pijlers. Op de verdieping is er een terras boven de erker met een bakstenen balustrade en buisleuning tussen twee pijlers. Boven de brede vensteropening bevindt zich een uitkragende latei. Het volume links ervan bevat een verticaal traplicht dat overhoeks omloopt. Boven de aflijnende houten kroonlijst is de gevel bekleed met zilverkleurige leien. Het meest westelijke volume bevat twee eenvoudige vensters boven elkaar en heeft opnieuw de bekleding in zilverkleurige leien. Vooraan deze gevel is het inkomportaal gelegen dat vandaag overluifeld wordt door een nieuwe luifel ter vervanging van een oudere. De originele inkomdeur wordt bereikt vanuit het westen via een halfronde trap die uitkomt in een afgerond portaal. De dakrand bestaat over de gehele gevel uit typische verticale zwarte pannen.

Het oorspronkelijke schrijnwerk is deels bewaard (onder andere garagepoort), raam traphal en de ramen in de keuken. Het overige schrijnwerk werd vervangen.

Het oorspronkelijk interieur is nog intact, met name de traphal met houten trap, cementtegelvloeren, parketvloeren, haardmantels, het stucwerk, schuifraam, doorgeefluik.

In de tuin staan nog een aantal oorspronkelijke bomen, zoals links vooraan een Libanonceder, achteraan een Ginko en een aantal oude fruitbomen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Bierbeek, Afdeling II (Korbeek-Lo), artikel 1035.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Bierbeek, Afdeling II (Korbeek-Lo), 1935/35.