Hoeve Hospitaalhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hospitaalhof

Beschrijving

Zogenaamd "Hospitaalhof" volgens opschrift houten uithangbord. Historische, oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve, aangeduid op Ferrariskaart (1770-1777) en op Vandermaelenkaart (1840-45) zie U-vormige resterende omwalling ten westen. Reeds in de 12de eeuw gekend als melaatsentehuis; fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk als veldhospitaal, zie Brits Militair kerkhof Hospital Farm Cemetery, ten zuidwesten. Heropgebouwd met behoud van enkele oudere muurgedeelten, zie houten plankenbeschieting in de schuur, naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge). Heropbouw volledig teruggaand op de traditionele hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf, met gekasseide en bakstenen stoepen; ten oosten, toegankelijk via licht verharde erfoprit aan straatzijde beveiligd door houten hek; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal, dwarsschuur en hopast respectievelijk ten oosten, ten zuiden, ten westen en ten oosten aan de straat; aanplanting: siertuin te midden van het erf; voorliggende weide met moestuin, aan straatzijde afgezet door middel van doornhaag; ten zuiden en ten westen, resten van omwalling onder meer afgezoomd met knotwilgen; ten zuiden, populierenrij; materialen: donkerrode baksteen; pannen (mechanische) voor zadeldaken met overstekende rand op houten modillons, onderbroken door klimmende dakvensters; houten luiken, voorts aangepast houtwerk; streekeigen bouwelementen: rechthoekige muuropeningen, licht verdient in een korfboogomlijsting, bij het boerenhuis; indeling: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type bestaande uit een stalgedeelte links van acht traveeën onder lagere bedaking en een woongedeelte van vijf traveeën en twee opkamertraveeën, en een aanbouwsel van één travee onder aanleunend schilddak; dwarsschuur met stalgedeelte. Recente loods, aanleunend tegen achtergevel van stal.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, nummer 3464.
  • TAMBORIJN C. en P., Geschiedenis van Elverdinghe voor, tijdens en na den grooten oorlog 1914-1918, Brugge, 1929, p. 100.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine