erfgoedobject

Onderdeel van de Lindemansschool

bouwkundig element
ID
306996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306996
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lindemansschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige privéschool (1829-1929) gesticht door de onderwijzersfamilie Lindemans, heden grotendeels verlaten en enkel in gebruik als avondmuziekschool.

Aan de straatzijde, twee en een halve verdieping hoog gebouw onder schilddak (kunstleien), uit de 19de eeuw doch de begane grond daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, behorend tot de vroegere hoeve die in de 19de eeuw aangepast werd tot meisjesinternaat. Licht segmentboogvormige vensters en deur in vlakke arduinen omlijstingen. Rechthoekige bovenvensters met lateien en lekdrempels van arduin, uit de 19de eeuw. Voortuin en ingang gemarkeerd door fraai, grillig hekwerk van gesmeed ijzer met een lantaarn van hetzelfde materiaal.

Haakse gebouwen uit de 19de eeuw van baksteen onder zadeldak (pannen), uitziend op de binnenplaats; een gevel geritmeerd door dichtgemetselde rondbogen van baksteen.

Aan de overkant van het plein, een door muurankers 1719 gedateerd gebouw dat eveneens behoorde tot de "Lindemansschool".


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Onderdeel van Lindemansschool

  • Is deel van
    Ledeberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderdeel van de Lindemansschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.