Kasseiweg Rumsdorp

landschappelijk element

Beschrijving

Tussen de Landenstraat en de Tiensestraat loopt tussen de akkers een kasseiweg in het verlengde van de oorspronkelijk ook gekasseide Pitsaerlaan. De weg is aan de Landenstraat deels ingesneden tussen groene bermen met vlier en kornoelje. Het vervolg van de weg biedt open zichten op de uitgestrekte akkers rondom. De kasseiweg heeft een halfrond profiel en is gelegd in halfsteensverband met boordstenen langs weerszijden. De weg maakt deel uit van het netwerk van veldwegen tussen Rumsdorp, Overwinden en Neerwinden zoals wordt weergegeven op de 18de-eeuwse kaarten van Villaret en de Ferraris. De weg liep toen dwars door de akkers van de 'Plaine de Neerwinden' en kruiste daarbij de administratieve grens tussen Rumsdorp en Landen. Op de Popkaart wordt de weg aangeduid als de hoofdverbinding tussen Rumsdorp en Overwinden. Volgens de Atlas der Buurtwegen had de weg een breedte van circa 4m en was hij 793m lang. Op het grondgebied van Landen was de weg 6m breed.

• Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven 1745, schaal 1:14.400.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).

Auteurs :  Verdurmen, Inge