Negentiende-eeuws burgerhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak. Het pand kreeg in 1866 een volledig nieuw volume. Typisch voor de bouwperiode is de verkleinende ordonnantie.
Het burgerhuis was voorheen een dubbelhuis met centraal deurvenster en balkon, voorzien van een empiregetinte ijzeren leuning; de bovenste bouwlaag werd in de loop van de twintigste eeuw verhoogd, zie de bouwnaad in de zijgevel, de bedaking en oude foto's; het huidige uitzicht van de begane gronden dateert uit het laatste kwart van de twintigste eeuw.
Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2005: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298856 (geraadpleegd op ).
Rijhuis met drie verdiepingen en zadeldak (pannen), met fraaie voorgevel uit de 19de eeuw.
Het burgerhuis behoort tot het dubbelhuistype, heeft een toegevoegde verdieping, een op consoles gedragen balkon aan de bel-etage en een vernieuwde begane grond met zandstenen parement en nieuw gekapte vensteromlijstingen naar het model van de geprofileerde vensters van de tweede bouwlaag.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298855 (geraadpleegd op ).