Moordkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moordkruis

Beschrijving

Kalkzandstenen moordkruis, ter herdenking van de moord op Jacobus Van der Els op 12 mei 1691. Het kruis is gelegen in de berm van de weg, naast het begin van een veldweg.

Volgens de verhalen herdenkt het kruis de moord op een kanunnik van de abdij van het Park van Heverlee op 12 mei 1691. De kanunnik was op weg om de mis te lezen in de kapel van het Hof van Belanden of de Rooikapelhoeve toen hij vermoord werd door een rover. Volgens de literatuur wordt deze wijk daarom "Duivelshoek" genaamd. Later onderzoek heeft uitgewezen dat Jacobus van der Els niet verbonden was aan de abdij van het Park.

Of het kruis hier vanaf de oprichting gestaan heeft is niet bekend. Op de eind 18de-eeuwse Ferrariskaart was de huidige Vlierbeekstraat nog niet aanwezig en op deze locatie stond ook geen kruis aangeduid. Het gebied was toen nog bebost. De verbinding tussen de abdij van het Park in Heverlee en Blanden liep via de huidige Bovenbosstraat. Ook op de 19de-eeuwse topografische kaarten is op deze locatie geen kruis aangeduid. Op de topografische kaart van 1939 werd voor het eerst een kapel aangeduid op deze locatie en op de kaart van 1969 was er op deze plaats een kruis te situeren. Bij deze laatste kaart wel aan de overzijde van de veldweg.

Wit zandstenen kruis met in reliëf een Christusfiguur. De vandaag moeilijk leesbare tekst luidde volgens de literatuur: "Hier is derelyc vermoord Jacobus van der Els den 12 my 1691", gevolgd door "Bidt voor….".

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • COECKELBERGH P. (red.), DELAERE L. & CHRISTENS R. 2015: Haasrode. Langs de Brembergweg tussen traditie en verbondenheid, Oud-Heverlee, 26-27.
  • MARTENS E. 2010: Uit het verleden van de gemeente Oud-Heverlee, Oud-Heverlee, 135-136.

Auteurs: Verwinnen, Katrien