Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

19de of begin 20ste-eeuwse pijlerkapel met een geschiedenis die zeker tot midden 16de eeuw opklimt, gelegen ten zuiden van het centrum van Oud-Heverlee.

Historiek

De huidige kapel gaat terug op een oudere kapel gelegen op dezelfde locatie. Archiefbronnen uit het midden van de 16de eeuw bevestigen het bestaan van een Sint-Annakapel op de weg Leuven - Waver. Op een 17de-eeuwse kaart van de abdij van het Park werd op deze locatie een “St.-Annakapelleken” aangeduid. Op de Villaretkaart uit midden 18de eeuw staat de kapel aangeduid als “Oratoire”.

De kapel staat vandaag met de rug naar de Waversebaan gekeerd. Dit doordat de Waversebaan vroeger, als een verharde veldweg, nog aan de andere zijde van de kapel liep. De baan werd bij de verharding in de eerste helft van de 20ste eeuw rechtgetrokken ter hoogte van de kapel en hierdoor verplaatst naar het westen. Volgens een verslag van de onderpastoor van Oud-Heverlee stonden er eind 19de eeuw twee dikke lindebomen naast de kapel. Tot 1987 stond er nog één lindeboom.

Bij de kapel wordt Sint-Anna aanbeden tegen kiespijn, dit is eerder zeldzaam omdat deze heilige hiervoor elders niet aanbeden wordt. Het originele 16de-eeuwse polychrome houten beeld van Sint-Anna-ten-Drieën, van de Meester van Sint-Barbara, bevindt zich vandaag in de vaste collectie van museum M in Leuven. Tot 1962 stond dit beeld in de kapel waarna het overgeplaatst werd naar de Sint-Annakerk en in 1973 in bruikleen werd gegeven aan het stedelijk museum.

Beschrijving

Witgeschilderde bakstenen kapel op een vierkante plattegrond (met zijden van circa 1,5 meter) onder een zadeldak bedekt met kunstleien en voorzien van aandaken. De puntgevels hebben vlechtingen en een topstuk. De zijgevels zijn onder de dakrand voorzien van een muizentand. Tegen de kapel staat een gietijzeren kruis. Dit kruis stond in oorsprong op de daknok. De grote nis wordt afgesloten met ijzeren tralies. In de kapel staan vandaag enkele plaasteren heiligenbeelden. Onder de beelden stond tot enkele jaren geleden een laag houten (?) altaar met volgende tekst: “H. Moeder Anna, Aanroepen tegen tandpijn, bid voor ons.”

• Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Saint-Mande (France), CH 292, uitgegeven 1745, schaal 1:14.400.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • COECKELBERGH P. e.a. 2018: Historische informatie verzameld door de Geschied- en Heemkundige Kring van Oud-Heverlee, onuitgegeven bron.
  • MARTENS E. 2010: Uit het verleden van de gemeente Oud-Heverlee, Oud-Heverlee, 82 en 86.
  • VERWINNEN K. 2005: Kapellen in Oud-Heverlee en Vaalbeek. Een kwetsbare volkscultuur, onuitgegeven werk, Katholieke Universiteit Leuven.

Auteurs: Verwinnen, Katrien