Neerveldkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neerveldkapel

Beschrijving

Neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1837 gelegen op de hoek van de Pastoor Tilemansstraat en de Overwegstraat. De gaaf bewaarde kapel is één van de weinige neoromaanse kapellen van dit type in Vlaanderen en valt vooral op omwille van zijn mozaïeken in de rondboogvelden boven de muuropeningen.

Historiek

De kapel werd opgericht door landbouwer Antonius Clabots in 1837 (zie ook jaarsteen tegen het koor). Later kwam de kapel in eigendom van rentenierster Maria Theresia Michaux. Na haar overlijden maakte haar zoon Philippe Michaux in 1928 de kapel over aan de kerkfabriek. Enkele jaren geleden werd de kapel gerestaureerd.

Beschrijving

Kapel op een rechthoekige plattegrond van één travee met een driezijdige sluiting onder een zadeldak bedekt met nieuwe leien. De kapel is opgetrokken uit witte zandsteen. De plint, de omlijstingen en de architecturale details zijn uitgewerkt in blauwe hardsteen. De puntgevel wordt bekroond door een gedetailleerd uitgewerkt hardstenen kruis. De rechthoekige deur is ingeschreven in een rijkelijk uitgewerkte blauwe hardstenen rondboog. De deur wordt geflankeerd door zuilen waarvan het kapiteel Moorse invloeden heeft, de fries boven de deur wordt versierd met een bladmotief. In het rondboogveld is een gouden mozaïek aanwezig met centraal een afbeelding van de Heilige Hostie geflankeerd door plantmotieven. De houten vleugeldeur is voorzien van geel structuurglas en ijzerwerk. Rechts naast de toegang tot de kapel zit in de muur een blauwe hardsteen ingewerkt met offergleuf.

De zijgevels worden afgezet door steunberen met hardstenen afzaten. Tussen de steunberen bevindt zich een rondboogvormig tweelicht met hardstenen deelzuiltje voorzien van een teerlingkapiteel en ingeschreven in een rijkelijk uitgewerkte rondboog van hardsteen. In het rondboogveld is een gouden mozaïek aanwezig met centraal blauw kruisje. Het rondboogveld is afgewerkt met een waterlijst met gestrekte uiteinden. Tegen het blinde koor jaarsteen “A. Clabots anno 1837”. In de hardstenen plint zitten aan de zijkant muuropeningen van een soort van kruipkelder onder de kapel. Rond de kapel laag beukstenen muurtje.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur met rondbooggewelf. De granitovloer is voorzien van een  cirkelvormige mozaïek en uitgewerkte hoeken in mozaïek. Het altaar is beschilderd met florale motieven en centraal de Heilige Hostie en de tekst “ORA PRO NOBIS” (bid voor ons). In het altaar ingewerkte hardstenen plaat met de vijf wijdingskruisjes. Boven het altaar in een ondiepe rondboognis beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

• COECKELBERGH P. e.a. 2018: Historische informatie verzameld door de Geschied- en Heemkundige Kring van Oud-Heverlee, onuitgegeven bron.

Auteurs: Verwinnen, Katrien