erfgoedobject

Huis Winsel

bouwkundig element
ID: 307059   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307059

Beschrijving

Huis Winsel, een handelszaak gespecialiseerd in interieurdecoratie, werd opgetrokken volgens bouwaanvragen van 1975 en 1977 in een moderne vormgeving met typerende inloopvitrine.

Breed rechthoekig volume van twee bouwlagen hoog onder plat dak. De gelijkvloerse verdieping met inloopvitrine wordt gemarkeerd door een brede overkragende luifel die het gelijkvloers van de verdieping scheidt en voorzien is van vijf vlaggenstokken. De bovenverdieping is bekleed met witte kunststofpanelen onder een strakke daklijst. Een naar voren uitspringend volume aan de linkerzijde wordt van de rest van de gevel gescheiden door een smal verticaal venster. Dit uitspringend volume is voorzien van verschillende logo’s van het Huis Winsel. Op het rechtergedeelte staat in een typerende neonverlichting "behangpapier vloerbekleding Winsel" te lezen.

De gelijkvloerse verdieping wordt volledig ingenomen door een beglaasde inloopvitrine. De grote glasoppervlakten getuigden van moderniteit. De vloer en de overige niet-beglaasde muurdelen zijn bekleed met een groene natuursteen. Het kader van de vitrines werd zo minimaal mogelijk uitgevoerd. Zoals typerend voor de naoorlogse winkelpuien werd de winkelvitrine steeds dieper in het gebouw geplaatst, om de klant als ware langs de open portalen en vitrines het gebouw in te lokken. Deze evolutie nam reeds aanvang in de jaren 1940-1950 en werd in de jaren 1960 en 1970 voortgezet. De inlooppaden leiden lands de vitrines ('eilandtoonkasten'). Deze zijn volledig vrijstaand waardoor de koopwaar van elke zijde kan worden bezichtigd. De vitrines zijn afgeschuind en leiden naar de centrale toegang tot de handelszaak.

  • EVERAERT G., MEGANCK L. en POULAIN N. 2016: Verleidelijke vitrines: 700 jaar winkelpuien in Gent, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Declercq, Daan
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huis Winsel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307059 (Geraadpleegd op 25-05-2020)