Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zes nagenoeg identieke burgerhuizen naar ontwerp van Emile De Weerdt, volgens bouwaanvraag van 1909 opgetrokken in opdracht van Victor Carpentier. De zes woningen hebben een nagenoeg identieke geveluitwerking, op enkele verschillen na die reeds bij de bouwaanvraag voorzien waren.

De zes burgerhuizen met een uniforme gevelwand vormen samen een ensemble van 18 traveeën breed en drie bouwlagen hoog, sterk geritmeerd door de opeenvolging van rondboogdeuren en -benedenvensters en alternerende houten erkers. De woningen volgen de lichte kromming van de straat en delen een doorlopend zadeldak met pannen, nok parallel aan de straat. Elke woning heeft een typische enkelhuisindeling en is drie traveeën breed. De toegangsdeur bevindt zich in de derde travee, met uitzondering van nummer 22-22A waar de deur zich in de eerste travee bevindt. De gevels hebben een bepleistering met simili-afwerking, boven een hoge hardstenen plint. Doorlopende cordonlijsten en lekdrempels belijnen de gevels en zorgen voor een uniform uitzicht. De deuren en benedenvensters zijn gevat in rondboogvormige omlijstingen met consolevormige sluitstenen. De originele deuren met vast bovenlicht en deurvensters met smeedwerk zijn overal bewaard. De benedenvensters zijn guillotineramen voorzien van houten rolluiken. De rechthoekige vensters op de verdiepingen zijn voorzien van een uitgewerkte borstwering met diamantkoppen en gevat in rechthoekige omlijstingen met overkragende hoofdgestellen. Het houten schrijnwerk betreft T-ramen met vaste bovenlichten. Centraal op de eerste verdieping bevindt zich de driezijdige houten erker, in een gelijkaardige vormgeving met diamantkoppen en consoles. Ze worden bekroond door een balkon met smeedijzeren balustrade. Nummer 14 heeft geen erker, maar slechts een balkon met smeedijzeren balustrade op de eerste verdieping. Bij nummers 12 en 22 werden de erkers vernieuwd. De hardstenen plinten worden doorbroken door de rechthoekige vensters naar het souterrain, die voorzien zijn van dievenijzers. Bij nummer 14 zijn deze vensteropeningen vervangen door een garage.

• Stadsarchief Gent, Particuliere bouwaanvragen, G12, 1909/B/37.

Auteurs: Declercq, Daan