Grafkapel Rittweger

Beschrijving

Neogotische grafkapel voor de familie Rittweger, vermoedelijk opgericht in 1883. Mogelijk was Emile Rittweger de oprichter van de grafkapel na het onverwachte overlijden van zijn zoon Albert in 1883. De familie Rittweger verbleef zo’n 30 jaar op het kasteel Beaulieu in Machelen (1882-1925). In 1887 werd ook Emiles vader François Rittweger bijgezet, gevolgd door Emile zelf in 1919. In 1969 werd ook de organist Léon Rittweger bijgezet. Het grafteken werd vervaardigd door de Société anonyme pour l’exploitation des carrières Rombaux.

Beschrijving

Hardstenen neogotische kapel op zeshoekige basis met de nok haaks op het hoofdpad. Van op de hardstenen grondplaat rijst de ranke kapel op. De kapel rust op een omlopende geprofileerde plint. De zijgevels worden geritmeerd door verjongende steunberen onder afzaten. Een geprofileerde muurlijst en een gelijkaardig afgewerkte kroonlijst lijnen de gevels af. In beide afgeschuinde kanten van het koor zit een met structuurglas ingevuld spitsboogvenster. Onder het venster zit een waterlijst en een afgeschuinde onderdorpel. Het dak bestaat uit hardstenen platen die bovenaan geprofileerde pannen suggereren en een nok.

De puntgevel is rijkelijk uitgewerkt met hoekpilasters uitlopend op met hogels versierde pinakels getopt met een kruisbloem. In de schacht van de pinakels zijn spitsboogvormige verdiepte vlakken aangebracht. De pilasters verbreden bovenaan en zijn daar versierd met maaswerk ingeschreven in spitsboogjes. Een sterk geprofileerde kroonlijst lijnt de gevel bovenaan af. Op de top prijkt een hardstenen kruisbloem die uitloopt op een smeedijzeren kruis op getorste voet. Het kruis is rijkelijk vormgegeven met gesmede stralen, kransen en bloemen.

De spitsboogdeur is voorzien van een opvallende omlijsting onder een druiplijst. De deurstijlen hebben kleine zuiltjes met koolbladkapitelen. De spitsboog heeft een tandlijst. De beglaasde smeedijzeren deur is verfijnd uitgewerkt met een combinatie van cirkels, spitsbogen, vierlobben, banderollen, rankwerk en een kruis geflankeerd door bloemen. Een van de banderollen draagt het opschrift RIP.

Op de trede van de kapel staat geschreven “Sepulture de la famille Rittweger” en op de plint de naam van de grafmaker “Société Anonyme/ pour l’exploitation des/ carrières Rombaux”.

Het interieur van de kapel bestaat integraal uit gezoete hardsteen. Het gewelf is verfijnd uitgewerkt met een spitsboogvormig kruisribgewelf op met koolbladeren versierde consoles. In het koor een gelijkaardig straalgewelf. De vensters hebben afgeschuinde dorpels. Tegen de achterwand staat een altaartafel met verdiepte nis. In de nis staan een immortellenkrans, palmtak en een strik afgebeeld. Op beide wanden werd het grafschrift in de muren gebeiteld. Het grafschrift op de linker wand luidt: “+/ Francois Rittweger/ veuf Adèle Wittouck/ dédédé à Bruxelles/ le 24 février 1887/ à l’âge de 85 ans”, eronder “Emile Rittweger/ veuf Emilie Laubry/ décédé à Bruxelles/ le 27 novembre 1919/ à l’âge de 84 ans” en tot slot “+/ Albert Rittweger/ décédé au chateaux/ de Machelen/ le 24 août 1883/ à l’âge de 23 ans”. Op de rechter wand staat volgende tekst gebeiteld: “ +/ Léon Rittweger/ né à Ixelles/ le 14 janvier 1911/ décédé à Belfast (Irlande du Nord)/ le 10 may 1969”.

• DENEEF R., KENNES H. & STEYAERT R. 2008: Machelen (Machelen) kasteel Beaulieu, Historische tuinen en parken van Vlaanderen Provincie Vlaams-Brabant, M&L cahier 19, 58-62.
  • DEROOVER D. 2012: Funerair erfgoed in Machelen, Machala 9.18, 29+31.

Auteurs: Mertens, Joeri