Grafteken Coppin-Van Geetsom

Beschrijving

Eclectisch portiekgraf, opgetrokken in 1941 voor de leerlooiersfamilie Coppin-Van Geetsom met een beeld van de hand van Gustave Fischweiler. De familie Coppin behoorde tot de vooraanstaande elite van de gemeente Zaventem. Het driedimensionale beeld door beeldhouwer Gustave Fischweiler (1911-1990) lijkt voorlopig een uitzondering in zijn oeuvre te zijn. Het grafteken werd vervaardigd door het steenkappersbedrijf Bléhen-Detiège uit Evere.

Beschrijving

In de oostelijke hoek van de begraafplaats van Zaventem staat schuin ingeplant ten opzichte van de ommuring en geflankeerd door met hardsteen omgeven graftuintjes het grafteken voor de familie Coppin-Van Geetsom. Het is een eclectisch portiekgraf uit grijze graniet bestaande uit een afdekking van het graf, omgeven door een gesloten balustrade en achteraan het portiek met daarin een bronzen beeld. Midden op de granieten vloerplaat staat de licht verhoogde afgeschuinde zerk op een plint. De achteraan gesloten portiek bestaat uit een basement van dezelfde hoogte als de balustrade, twee Ionische zuilen met bronzen basementen en kapitelen, erachter twee Ionische pilasters eveneens met bronzen basementen en kapitelen, een entablement en een gebogen fronton. Midden op het entablement prijkt in bronzen opgelegde letters de naam ‘Famille/ Fr. Coppin – Van Geetsom’. De naamplaat is omlijst en voorzien van guttae. De portiek wordt geflankeerd door twee klauwstukken. In het portiek staat het bronzen beeld ‘de leerlooier’ gesigneerd ‘G. Fischweiler 1941’. Het levensgrote beeld met linkerarm in de zij, stelt een krachtige rechtopstaande arbeider voor. Hij is gekleed in werkmanskledij en met een werktuig in de hand. De arbeider kijkt naar links. Op de sokkel van het beeld staat geschreven ‘Willen is kunnen/ arbeid veredelt/ orde geeft welvaart’. Vooraan op het graf staat een bronzen plaatje van de grafmaker met het opschrift ‘Bléhen-Detiège/ art funeraire/ Bruxelles-Evere’.

• Onroerend erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/23094/102.1, Villa Coppin (DE CLERCQ D. 2018).
  • DUMONT R. 2014: Erfgoed Brussel, dossier geschiedenis en herinnering, Erfgoed Brussel 11-12, 123.
  • VANDERVELDE C. 1991: La necropole de Bruxelles, Brussel, 350, 450, 613.
  • VANNOPPEN H. 1980: De geschiedenis van Zaventem, de industriegemeente van middenbrabant, Zaventem, 411-416, 436, 469-475.
  • Informatie verkregen van de gemeente Zaventem (9 augustus 2018).

Auteurs: Mertens, Joeri