Burgerhuis Merelnest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Merelnest

Beschrijving

Vrijstaande eclectische burgerwoning op de hoek van de Dorpsstraat en de Dormaalstraat, afgaande op de stijlkenmerken opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw.

Historiek

Het burgerhuis bevindt zich aan de huidige Dorpsstraat, de historische verbindingsweg tussen Halle en Attenhoven. Het perceel behoorde al van voor de eerste helft van de 18de eeuw toe aan de nog bestaande gesloten hoeve op nummer 75, ten zuidoosten van het burgerhuis. Het kadasterarchief vermeldt pas in 1968 de bouw van de huidige woning op het perceel in opdracht van het echtpaar Roggen-Jauvier. Dit betreft hoogstwaarschijnlijk een laattijdige registratie van een woning die afgaande op de architecturale kenmerken in het begin van de 20ste eeuw werd gebouwd, voor de Eerste Wereldoorlog. In 1988 besliste de bouwheer tot de opsplitsing van het perceel tussen het  gedeelte met de woning en een onbebouwd tuingedeelte. Op een onbekend moment (na 1988) werd het perceel opnieuw samengevoegd en kreeg de achtergevel een aanbouw met plat dak. De stad Zoutleeuw liet in 2009 een ruimtelijk structuurplan opmaken en voegde het gebouw toe aan een lijst met ‘markante gebouwen’.

Beschrijving

De woning ligt met de voorgevel aan de Dorpsstraat, en de met lage tuinmuur afgescheiden tuin in de Dormaalstraat. Tweelagige, onderkelderde woning bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste volumes onder schild- en afgewolfd zadeldak, met in de oksel een torenvormig volume, alle met zwarte pannen bedekt. Rode baksteenbouw op een plint in breuksteen die in de Dormaalstraat doorloopt als markering van de perceelsgrens. De gevels aan beide straatzijden hebben een helrood parement met sierlijsten in gele baksteen.

Aan de Dorpsstraat vertoont de woning een typische combinatie van een lijstgevel en een afgeknotte puntgevel voor het rechts sterk uitspringende gedeelte, in de oksel van beide bevindt zich de als toren uitgewerkte inkomtravee met ingesnoerde spits, bereikbaar via vijf hardstenen treden. Links hierop aansluitend een erker, bekroond door een balkon met smeedijzeren leuning. Op de begane grond zitten segmentbogige muuropeningen met een rollaag tussen hardstenen hoekstenen en met platte laag in gele baksteen; rechthoekige bovenvensters met hardstenen latei, een gelijkaardige rollaag en deels bewaarde tegelpaneeltjes in het boogveld;  overal hardstenen onderdorpels. In de torentravee en de gevel langs de Dormaalstraat zijn er ook rechthoekige tegelpaneeltjes tussen de beide bouwlagen. Oorspronkelijk was er in de afgeknotte puntgevel vermoedelijk ook een dergelijk tegelpaneel

De zuidelijke achtergevel is blind en uitgevoerd in een donkerbruine baksteen. De oostgevel (achtergevel) aan tuinzijde is opgebouwd uit dezelfde donkerbruine baksteen, en telt drie traveeën met rechts een aanbouw onder lessenaarsdak. De linkse aanbouw is van latere datum.  De gevels worden geopend door eenvoudige segmentboogvensters met een rollaag van contrasterende rode baksteen. De twee vensters in de centrale travee bevinden zich op tussenverdiepingen door de locatie van de traphal. Links en rechts van deze vensters zijn vier muurankers zichtbaar.

Alle ramen en deuren werden door de huidige eigenaars vervangen door taupe pvc-ramen. Vernieuwd pannen dak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Zoutleeuw, afdeling 3 (Halle-Booienhoven), 1969/18, 1898/25.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Zoutleeuw, afdeling 3 (Halle-Booienhoven), 1830-1834.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique de Halle-Booienhoven, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven in 1745, schaal 1:14.400.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • DIRIX E. & GOVAERTS S. 2019: Terreinbezoek Herenhuis Merelnest (Halle) (terreinbezoek op 09 januari 2019).

Auteurs: Dirix, Evelien; Cornelissen, Tom