is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
Neoclassicistische burgerwoning opklimmend tot 1885 met rechts aansluitende aanbouw met poortdoorgang die dateert van 1908.
De eind-19de-eeuwse burgerwoning is gelegen binnen de historische stadskern van Landen. In 1885 laat tuinier Antoine Claes-Vanloo de bestaande woning op het perceel slopen, met behoud van een bijgebouw dat wellicht teruggaat tot 1854. Hij liet de huidige woning bouwen inclusief een achterbouw in de noordwestelijke hoek. Een postkaart van ‘Rue de l’Eglise’ uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw toont het straatbeeld richting de parochiekerk Sint-Gertrudis. In 1908 en 1935 volgden aanpassingen van het bijgebouw. Het kadasterarchief spreekt in 1908 van een ‘demolition partielle, exhaussement et agrandissement’. De huidige vormgeving van de voorgevel dateert hoogstwaarschijnlijk van deze bouwfase. Er zijn geen bouwdossiers ter controle bewaard gebleven.
Statige burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand, onder een zadeldak met zwarte mechanische pannen. Tegen de rechterzijgevel, een aanbouw van één travee en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. De lijstgevels van beide gebouwen zijn bepleisterd, voorzien van schijnvoegen en geschilderd in een lichtgrijze kleur op een gecementeerde bruin geschilderde plint. De gevels zijn afgelijnd met houten geprofileerde kroonlijsten op tandlijst en modillons; onder de kroonlijst van de woning een fries met spiegels en met leeuwenkoppen gevulde steigergaten. De middentravee van het woonhuis wordt geflankeerd door geblokte lisenen en omvat een rechthoekige deur met beschilderde natuurstenen omlijsting, onder een fries met rozetten en een kroonlijst. De vensteropeningen van de woning zijn segmentbogig. Op de benedenverdieping vertonen ze een bekronende waterlijst, waaronder een fries met rozet. Ook de bovenvensters worden bekroond door een waterlijst, voorzien van een gegroefde voluutsluitsteen en gestrekte uiteinden; de borstweringen zijn versierd met spiegels. Het schrijnwerk werd vernieuwd.
De rechts aansluitende poorttravee omvat een rondboogpoort met beschilderde natuurstenen omlijsting en sluitsteen. Op de verdieping zitten twee rechthoekige vensters met versierde sluitsteen. Ook hier gaat het om vernieuwd pvc-schrijnwerk, met uitzondering van de houten poort met paneeldeuren.
Auteurs: Dirix, Evelien; Cornelissen, Tom
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Landen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307090 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.