Mariagrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot

Beschrijving

Ruime, deels met klimop begroeide Lourdesgrot, opgebouwd uit imitatierots in cementmortel en gelegen in een landelijke omgeving nabij de grens met Kampenhout. Ze werd opgericht in 1932, volgens J. Lauwers onder leiding van Willem Peeters, een lokale metselaar, en wordt tot vandaag nog steeds bezocht. Naar verluidt lag de grot eertijds op de uithoek van het erf van hoeve De Laet. Het was Adolf De Laet die de grot liet bouwen.

Publiek toegankelijk perceel in een groene omgeving. Vanaf de straat leidt een breed, gekasseid pad naar de open nis van de klassiek uitgewerkte grot. In de nis staat een altaar met een gepolychromeerd  reliëf van de ‘Graflegging’. Voor het altaar geometrisch ingelegde mozaïeksteentjes. Boven het altaar hangt een hemelsblauw bord ‘Ave Maria’. Rechts boven de altaarnis is er een nis met een gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Links naast de altaarnis, buiten de grot bevindt zich, zoals gebruikelijk, het eveneens gepolychromeerde beeld van de knielende Bernadette, te midden van een bloemperk.

Links achteraan leidt een trappenpartij in de rotsstructuur naar een door rotspartijen omgeven terras bovenop de grot waar tot voor kort een monumentaal kruisbeeld stond opgesteld, dat inmiddels is verdwenen.

• LAUWERS J. 1997: Steenokkerzeel, Zeven eeuwen heerlijkheid Perk-Elewijt, het mooie land van Rubens en Teniers, 133.

Auteurs: De Taeye, Helena