Bediendewoning Remy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bediendewoning Remy

Beschrijving

Deze vrijstaande burgerwoning werd kadastraal geregistreerd in 1914 en wordt gekenmerkt door een eclectisch vormgegeven voorgevel. De woning heeft een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje. De woning maakt deel uit van de rij burgerwoningen (nummers 29-41) die dit deel van de Acht Meistraat kenmerken. Deze rij woningen werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.

Beschrijving

Het burgerhuis werd opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen elementen. De compositie van twee traveeën en twee bouwlagen bevindt zich onder een zadeldak van zwarte natuurleien met de nok parallel aan de straat. Lisenen geleden de gevel en worden bezet met witstenen diamantkoppen. De gevel is verfraaid met banden, ontlastingsbogen en een rondboogfries in witte en groene geglazuurde baksteen. De rechter hoofdtravee wordt benadrukt door een puntgevel en een erker op de eerste verdieping. De puntgevel is bekroond met een smeedijzeren topstuk. De muuropeningen op de begane grond zijn rechthoekig en hebben een natuurstenen omlijsting. De eerste verdieping wordt gekenmerkt door een segmentboogvenster en een vijfzijdige erker in de venstertravee. De puntgevel wordt opengewerkt door middel van een rondbogig venster. De originele deur in wit beschilderd houten schrijnwerk, sierlijk traliewerk en bovenlicht met roedeverdeling geeft een impressie van het verdwenen, oorspronkelijk vensterschrijnwerk in de voorgevel. Het oorspronkelijke houten raamwerk in de vensters, alsook de erker werden immers vervangen door alternatieven in PVC. De authentieke houten kroonlijst op klossen bleef bewaard. De nagenoeg blinde zuidelijke zijgevel wordt gekenmerkt door twee decoratief uitgewerkte schoorsteenaanzetten.

De voortuin is afgescheiden van de openbare weg door een lage bakstenen afsluitingsmuur met bakstenen zuilen met hardstenen dekstenen. Het hekwerk is verdwenen. Het hekwerk aan de zijkant van de woning is mogelijk wel nog origineel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen 188 Leuven, afdeling XV (Herent), sectie C, 1914/14.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Bouwdossiers Wijgmaal, dossier 123/1973/2412.
  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur: fig. 3.3.2.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith