Bediendewoning Remy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bediendewoning Remy

Beschrijving

Deze bediendewoning werd kadastraal geregistreerd in 1913 en wordt gekenmerkt door een sobere eclectische vormgeving. De voortuin werd aanvankelijk van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje. De woning maakt deel uit van de rij personeelswoningen (nummers 29-41) die dit deel van de Acht Meistraat kenmerkt. Deze rij woningen werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.

Beschrijving

De vrijstaande woning voor bedienden heeft een compositie van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met (vernieuwde) zwarte dakpannen. Het huis werd opgetrokken in rode baksteen, met decoratieve verwerking van wit geglazuurde baksteen voor de muurbanden, en heeft een gecementeerde plint. De woning heeft op de begane grond rechthoekige gevelopeningen en getoogde openingen op de verdieping. De ontlastingsbogen kregen een decoratieve witstenen sluitsteen met diamantkop en een uitgewerkte waterlijst. De deur kreeg een vlakke hardstenen omlijsting. Het schrijnwerk werd vernieuwd en de oorspronkelijke houten kroonlijst op klossen werd vervangen door een hanggoot. De lage bakstenen muur met hekwerk ter afscheiding van de voortuin is verdwenen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Leuven, afdeling XV (Herent), 1913/41.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Bouwdossiers Wijgmaal, dossier 123/1973/2412.
  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, fig. 3.3.2.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith