Hoeve Wilgenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wilgenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Wilgenhof" volgens uithangbord. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deels verwoeste hoeve, echter met behouden boerenhuis, gedateerd "Anno 1821-1934" door middel van gevelsteen in linker zijgevel. Fungeerde als veldhospitaal tijdens de Eerste Wereldoorlog zie Brits militair kerkhof "Ferme Olivier", verderop.

Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrind erf; beveiligd door middel van hek geflankeerd door twee linden. Conisch hondenhok beschaduwd door treurwilg midden erf. Moestuin, ten oosten; siertuintje voor het boerenhuis. Ten oosten, boerenhuis (straatgevel) van drie opkamertravee links en vier traveeën onder overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) op houten modillons. Witgekalkte baksteenbouw boven een gepikte plint. Twee getoogde kelderopeningen onder de opkamer. Een liseen ter hoogte van de opkamer. Getoogde en rechthoekige muuropeningen licht verdiept in een getoogde omlijsting. Behouden houtwerk onder meer beluikte kruiskozijnen met schuiframen en kleine roedeverdeling in het bovenvak, kozijndeur.

Analoge achtergevel (erfgevel). Aangepaste muuropeningen. Linker zijgevel. Een getoogde kelderopening. Rondbogig Marianisje waaronder jaarsteen. Rechter zijgevel, recenter stalletje onder aanleunend lessenaarsdakje. Ten westen, heropgebouwde stalvleugel onder overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) op houten modillons met windborden; klimmende dakvensters. Getoogde muuropeningen. Ten zuiden, heropgebouwde dwarsschuur met stalgedeelte rechts en wagenhuis links onder overstekend zadeldak (nokrichting parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen) op houten modillons met windborden. Getoogde muuropeningen. Twee korfboogpoorten. Rechthoekig wagenhuispoort onder strekse ontlastingsboog, beveiligd met houten hek. Recent zwijnenhok, ten zuiden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine