Herberg Steentjesmolenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Steentjemolenhof" zie houten uithangbord. Voormalige 19de-eeuwse herberg van het type afspanning, heden enkel kleine hoeve-uitbating. Voorliggend deels begrind, deels gekasseid erf; achterliggend begrind erf, toegankelijk via gietijzeren hek. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type bestaande uit een woongedeelte van acht traveeën en een tot stal aangepaste schuur rechts onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, blauwgeglazuurde Vlaamse pannen) met hanggoot. Gedateerd 1831 of 1881 door middel van jaarsteen gevat in rondboogomlijsting van gele baksteen, in linker zijgevel. Rode baksteenbouw. Gecementeerde plint. Twee getoogde, getraliede kelderopeningen. Rechthoekige muuropeningen onder strekse lateien; arduinen onderdorpels. Typerend 19de-eeuws houtwerk: beluikte kruiskozijnen, schuiframen met geprofileerde tussendorpels en kleine roedeverdeling; kozijndeuren. Analoge achtergevel met twee opkamertraveeën rechts. Linker zijgevel voorzien van muurankers in de vorm van initialen L.F. V.G., en Jaarsteen. Ten westen, bakstenen stal onder zadeldak (n boerenhuis, Vlaamse pannen). Klein stalletje, ten zuiden. Ten zuiden, recente loodsen. Aan straatoverzijde, voormalige smidse uit het vierde kwart van de 19de eeuw (nummer 36).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

De bakstenen stal onder zadeldak, ten westen, is niet langer bewaard.