Warenhuis en appartementsgebouw Home Standing - 1000-Vuren

Beschrijving

Begin jaren zestig ontwierp architect Emile De Nil, samen met zijn zoon Jean, een opvallend modern complex aan de Contributiestraat en de Waldamkaai, bestaande uit een appartementsgebouw en grootwarenhuis Home Standing - 1000-Vuren.

Historiek

Het warenhuis en appartementsgebouw Home Standing - 1000-Vuren is een uitschieter in het late oeuvre van Emile De Nil, gerealiseerd samen met zijn zoon Jean. In tegenstelling tot de meer standaard, sobere hoogbouw appartementsgebouwen met stenen parement die zij realiseerden in de jaren vijftig en zestig in Gent en aan de kust, werd bij dit complex gekozen voor uitgesproken moderne gevelmaterialen, in de eerste plaats aluminium. Waarschijnlijk is dit te verklaren door het feit dat een groot deel van dit gebouw gebruikt werd als handelsruimte voor de firma “Duizend Vuren” (later Home Standing) die gespecialiseerd was in moderne, metalen keukens.

Robert en Antoine Bekaert, de eigenaars van deze winkel, dienden hiervoor in 1961 een eerste bouwaanvraag in met plannen die al grotendeels aansluiten bij het gerealiseerde gebouw: grote vierkante glaspartijen op de begane grond en eerste verdieping, rechthoekige tweedelige aluminium vensters op de bovenverdiepingen, ingevuld met glas, aluminium gevelpanelen en donkere panelen (ter hoogte van de vloerplaten), en een penthouse met bakstenen parement. Dit project omvatte ook een aanpalend appartementsgebouw aan de Waldamkaai in een standaardontwerp: een natuurstenen parement en een symmetrische compositie met een uitbouw over de verdiepingen en balkons. Een jaar later werd echter een nieuwe bouwaanvraag  ingediend omdat men ondertussen de huizen tussen de geplande winkel en het appartementsgebouw had kunnen kopen. In het bijhorende nieuwe ontwerp, was het appartementsgebouw groter en volledig aangepast aan het warenhuis: een omkaderde geprofileerde uitbouw met enorme glaspartijen, afgewisseld met gekleurde panelen. In 1963-1964 werden de plannen gerealiseerd. Een in 1964 ingediende bijkomende uitbreiding werd niet goedgekeurd en bleef onuitgevoerd.

In 1990 staakte Home Standing zijn activiteiten en werd de gelijkvloerse winkelruimte in kleinere units onderverdeeld. Aan de Contributiestraat verdween de grote neonreclame en werd de blinde wand van aluminiumpanelen deels ingevuld met ramen. In 2017-2018 werd het appartementsgebouw aan de Waldamkaai onherkenbaar verbouwd.

Beschrijving

Naoorlogse modernistische hoogbouw van zes bouwlagen en een terugspringende dakverdieping met oorspronkelijk een grootwarenhuis op de begane grond en eerste verdieping (met open galerij), magazijnen op de tweede, derde, vierde en vijfde verdieping, en twee ruime appartementen op de zesde verdieping. De lange gevel van het gebouw vormt de volledige noordzijde van de Contributiestraat, de kortere zijgevels bevinden zich aan de Waldamkaai en de Noordstraat (bij die laatste met afgeronde hoek).

De eerste en tweede bouwlaag zijn volledig beglaasd. De tweede tot en met de vijfde verdieping zijn bekleed met aluminium platen, sinds de jaren 1990 afgewisseld met glas. Aan de Noordstraat en aan de westzijde van de Contributiestraat, de hoek vormend met de Waldamkaai, bevinden zich van de tweede tot de vijfde verdieping twee omkaderde uitbouwen, volledig beglaasd met uitzondering van donkere glasalpanelen ter hoogte van de vloerplaten. De teruggetrokken dakverdieping heeft een parement van gele baksteen met afgeronde hoeken, en een plat, sterk overkragend dak, eveneens afgerond. Het doorlopende dakterras wordt afgeschermd door een balustrade met aluminium traliewerk. Het oorspronkelijke, aluminium schrijnwerk lijkt grotendeels bewaard en wordt gekenmerkt door een herhaling van horizontale en verticale roedeverdelingen.

• Stadsarchief Gent bouwaanvragen reeks G12, Litt N-6-61, N-19-62, Litt N-4-64 Litt N-14-64 en W-3-64.
  • DE BUCK A. 2001: Emile De Nil, architect (1902-1982), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Kunstwetenschappen UGent.
  • VIAENE P. 2016: Winkelpuien te Gent van 1940 tot 1980, in: BONCQUET D. e.a., Verleidelijke vitrines, Gent, 193-228.

Auteurs: Vandeweghe, Evert