Woning Vander Veken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Vander Veken

Beschrijving

Architect Monique Stoop ontwierp deze modernistische rijwoning met brutalistische elementen voor de familie Vander Veken in 1980, na sloop van een eclectische woning. De Woning Vander Veken staat op een vrij smal en ondiep perceel. Het is een splitlevelwoning onder een zadeldak met rode dakpannen en met een gevel in baksteen en ruw zichtbeton. Zeer opvallend in die voorgevel zijn de twee grote vensters met donkerrood gelakte metalen ramen en een karakteristieke vierkante indeling. De straatgevel van de woning is west-zuidwest gericht en kijkt uit op het Muinkpark.

De voorgevel bestaat uit twee laterale verticale bakstenen stroken van anderhalve strek breed, halfsteens gemetst. Deze lopen door tot bovenaan de gevel, enkel onderbroken door twee gevelvlakken in ruw zichtbeton onder en boven de bovenste vensterzone.

Op de benedenverdieping is de donkerrode metalen garagepoort ingewerkt in een donkerrood gelakt gevelvlak met verticale stroken dat in een s-beweging tot in één meter diepe nis naar binnen wijkt tot aan de  glazen voordeur in dito metalen omlijsting. Daarboven draagt een donker blauw stalen profiel een 70 cm inspringend balkon waarachter een vierkant, donkerrood gelakt metalen raam, opgedeeld in 16 vierkanten, dat het volledige gevelvlak beslaat. Daarboven volgt een brede zone in ruw zichtbeton tot het bovenste venster met dezelfde afwerking maar slechts half zo hoog. Daarboven opnieuw een strook ruw zichtbeton die tevens dienst doet als kroonlijst waarin de dakgoot ingewerkt is. Volgens plan is ook de achtergevel uitgewerkt in beton en baksteen, gecombineerd met grote vensterzones die de splitlevel structuur van het interieur volgen. Een merkwaardig uitkragend betonnen gevelelement aan de linkerzijde van de achtergevel doet dienst als een soort luifel voor de deur naar het terras en het lagergelegen stadstuintje.

Binnenin valt door de splitlevels het open karakter van de woning op. Enkel de garage en de inkom zijn gelegen op straatniveau. Achterin liggen halfverzonken het sanitair, wasplaats en hobbyruimte alsook een trap en de toegang tot de kelder onder de garage. Vanaf de inkom leidt een trap naar de eetkamer en keuken en een halve verdieping hoger tot een anderhalve verdieping hoge multifunctionele ruimte die volledig geopend is naar de straatzijde. Een kamerbreed en plafondhoog venster is volledig geopend naar de straat en belicht eveneens de aanpalende leefruimte die anderhalve verdieping hoger ligt. Deze verdieping wordt gekenmerkt door een kleine, licht uitkragende vensterloze ruimte onder een ronde lichtkoepel. Op de bovenste verdieping bevinden zich de slaapkamers.

De huidige staat van het interieur is niet gekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, Litt H-11-80.
  • DE KOONING M. (red.) 1988: Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 165.
  • LAPORTE D. 1994: Architectuurgids Gent, Turnhout, 280.

Auteurs: Lenaerts, Tom