Villa uit begin 20ste eeuw

Beschrijving

Hoger dan de straat gelegen villa uit begin 20ste eeuw omgeven door een grote tuin, gevat tussen de Hollebeekstraat en de Grasmusdreef.

Historiek

Het kadaster registreerde in 1909 een ‘nouvelle construction’, gelegen in een ‘lusthof’ en gebouwd in opdracht van fabrikant Jozef Hossé-Steurs. Deze bouwheer had in 1905 eveneens de ten zuidoosten gelegen woning (nummer 14) laten bouwen. Villa ‘Les Aubépines’ werd in 1908 in gebruik genomen.

In 1912 werd het huis vergroot aan de achterzijde en kwam in de zuidoostelijke hoek van de ruime lusthof een nieuw paviljoen tot stand, in opdracht van de Mechelse Maatschappij Pas Albrecht en Arthur. Dit paviljoen of de resten ervan zijn nog zichtbaar op de perceelgrens aan de Grasmusdreef.

Beschrijving

Onderkelderde villa van drie traveeën en twee bouwlagen op een vermoedelijk gebosseerde onderbouw en afgedekt door een gecombineerde leien bedaking. Het dak is bekroond door een rijkelijk uitgewerkte ijzeren nokversiering. Rechts lagere aanbouw. Het geheel werd opgetrokken uit baksteen met de, typisch voor deze periode, combinatie van een venstertravee in de vorm van een afgeknotte puntgevel links met bekronende piron en een venster en deurtravee met lijstgevel rechts. Contrasterende witte baksteen werd aangewend voor muurbanden en ontlastingsbogen. De korfbogige muuropeningen werden vermoedelijk voorzien van nieuw schrijnwerk naar historisch model met roedeverdeling in de bovenlichten. De inkomportiek bevind zich in de centrale travee en wordt gevolgd door een erker rechts. Portiek en erker worden bekroond door een balkon met omlopende balusterafsluiting. De linkertravee is ook voorzien van een balkon met ijzeren balustrade. Omlopende houten kroonlijst. Tegen de achtergevel van de lagere aanbouw erker.

De toegang tot het villatuin is aan de straat uitgewerkt door een ommuring van breuksteen en gedetailleerd uitgewerkt ijzeren hekken tussen gecementeerde pijlers met beraapte spiegels. De pijlers zijn bekroond met vazen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Linkebeek, 1909/9 en 1912/11.

Auteurs: Verwinnen, Katrien