Hoeve Christianendal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Christianendal

Beschrijving

Zogenaamd "Christianendal" volgens de bewoners. Hoeve naar ontwerp van architect A. Duvilers (Elsene), uit het begin van de jaren 1920. Wederopbouw volledig teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom geasfalteerd erf; ten oosten toegankelijk via dito erfoprit; boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat) en dwarsschuur, respectievelijk ten noorden en ten zuiden; aanplanting: notelaar, ten westen; materialen: rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken met kort overstekende rand, onderbroken door dakvenster boven stalgedeelte; strekken boven rechthoekige vensters, voorzien van bakstenen afzaten; streekeigen bouwelementen: puntgevels met aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken; indeling: boerenhuis van het langgestrekte type bestaande uit een woongedeelte van drie traveeën en één opkamertravee, onder haaks zadeldak, en een stalgedeelte rechts; een dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3460.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine