Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl gecombineerd met elementen uit de art nouveau werd in 1909 ontworpen door de Gentse architect Achille Maenhout. De opdrachtgever was Clement Drubbel, die enkele straten verder in de Toekomststraat 86 woonde. De bouwaanvraag omvatte niet enkel de bouw van woning nummer 68, maar vroeg ook de bouw aan van het naastliggende pand nummer 70. De architect gaf beide panden een verschillende typologie, vormgeving en kroonlijsthoogte.

Dit gedeelte van de Aannemersstraat wordt gekarakteriseerd door een gevarieerde vroeg-20ste-eeuwse rijbebouwing van middelhoge, voornamelijk bepleisterde woningen, verlevendigd door erkers of balkons. Nummer 68 sluit qua stijl, materiaalgebruik en volumetrie perfect aan bij dit straatbeeld, maar valt met zijn opvallende recente erker uit de toon.

De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde lijstgevel staat op een hardstenen plint en wordt bovenaan afgelijnd door een recente kroonlijst. Het gevelvlak is ingedeeld in twee ongelijke traveeën en wordt versierd met horizontale parallelle banden en inkepingen. Alle gevelopeningen zijn getoogd en bekroond met een geprofileerde spitse booglijst. De borstweringen van de vensters zijn versierd met verschillend vormgegeven onderdorpels. De gelijkvloerse verdieping wordt langs de linkerzijde verlicht door een venster, met daarnaast de inkomdeur met gietijzeren voetschraper. Naast een smal venster aan de rechterzijde wordt de verdieping gedomineerd door een recente erker die op de originele geprofileerde console opgebouwd is. De originele erker betrof een houten driezijdige erker met een smeedijzeren balkon als bekroning. Op de tweede verdieping wordt een deurvenster, dat oorspronkelijk uitgaf op het erkerbalkon, geflankeerd door twee bolornamenten op de penanten. Rechts daarvan is een smal venster uitgewerkt, waarboven net zoals bij het deurvenster, een guirlande aangebracht is.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. Links daarvan staat een salon langs de straatzijde in enfilade met een eetkamer en een veranda. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waar de keuken, bijkeuken, toilet en bergruimte ingericht zijn. Van de bovenverdiepingen is geen planmateriaal voorhanden, er kan van uitgegaan worden dat hier de slaapkamers ingericht zijn. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1909-0259.

Auteurs :  De Caluwé, Carlo, Janssens, Karolien