erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
307229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307229

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1911 gebouwd door het bouwbedrijf van de Gebroeders Goetgeluck. Opdrachtgever was Richard Steyaert, die toen in de Koepoortstraat 92 in Gent woonde. Steyaert diende een bouwaanvraag in voor twee huizen, waarvan het tweede gebouw twee huizen verder identiek werd vormgegeven (nummer 52). Er kan verondersteld worden dat de Gebroeders Goetgeluck de woningen ook zelf ontworpen hebben. Zij hebben in dezelfde straat ook de identieke woningparen nummers 44 tot 50 op hun naam staan. Voor al deze woningen heeft de ontwerper zich laten inspireren door het neoclassicisme.            

Dit gedeelte van de Aannemersstraat wordt gekarakteriseerd door een gevarieerde vroeg-20ste-eeuwse rijbebouwing van middelhoge, voornamelijk bepleisterde woningen, verlevendigd door erkers of balkons. Nummer 56 sluit qua stijl, materiaalgebruik en volumetrie perfect aan bij dit straatbeeld, maar contrasteert met de geglazuurde baksteengevel van de woning aan de linkerzijde.

De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde lijstgevel staat op een hardstenen plint met gietijzeren voetschraper en is bovenaan afgelijnd met een houten geprofileerde kroonlijst op gedecoreerde voluutconsoles. Horizontale accenten worden gelegd door hardstenen cordons, geprofileerde waterlijsten, parallelle banden versierd met diamantkoppen en schijnvoegen ter hoogte van de eerste verdieping. Het gevelvlak is ingedeeld in twee ongelijke traveeën, waarbij de eerste verdieping rechthoekige gevelopeningen heeft en de overige verdiepingen getoogde openingen. Alle vensters zijn in de borstwering versierd met spiegels, waarbij de onderste verdiepingen verrijkt zijn met guttae en schijfmotieven. Op het recente souterrainraam en het schrijnwerk op de tweede verdieping na is al het houten schrijnwerk bewaard. Op het souterrainniveau is imitatievoegwerk uitgewerkt rondom een venster met geprofileerde omlijsting en diamantkopvormige sluitsteen, waarvan de originele diefijzers verdwenen zijn. Rechts daarvan dragen twee hardstenen treden een houten vleugeldeur met smeedijzeren roosters voor de beglazing. Daarboven is een bovenlicht met roedeverdeling aangebracht, in de borstwering versierd met een spiegel op guttae en bovenaan met een geprofileerde omlijsting met gedecoreerde sluitsteen. De omlijsting loopt via de doorgetrokken imposten door over het bel-etagevenster met een identieke spiegel in de borstwering. Voorzien van zesdelig schrijnwerk met gekleurd reliëfglas, is het venster bovenaan gevat tussen twee voluutconsoles die het bovenliggende balkon met gietijzeren gebombeerde balustrade ondersteunen. Een deurvenster met zijlichten en bovenlicht met roedeverdeling en gekleurd reliëfglas geeft uit op het balkon. Deze is omlijst met gecanneleerde stijlen en bekroond door een entablement op voluutconsoles. Het venster rechts daarvan heeft een T-raam met roedeverdeling en reliëfglas in het bovenlicht, en is gevat in een geprofileerde omlijsting met oren. De tweede verdieping wordt verlicht door twee identieke vensters met geprofileerde omlijsting en gedecoreerde sluitsteen. Het schijfmotief is een kenmerkend element in het gevelontwerp dat zowel in de spiegels, als in het entablement van de bel-etage en boven de voordeur terugkomt.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee, die identiek is aan nummer 52. Via de voordeur betreedt men de inkomhal vanwaar men via een korte steektrap zowel het souterrain als het bel-etageniveau kan bereiken. In het souterrain staat de eetplaats langs de straatzijde in verbinding met de keuken die uitgeeft op de koer. Onder de inkomhal is een kolenkelder voorzien. Achter de keuken is een smallere lage aanbouw aanwezig waarin de bijkeuken, toilet en bergruimte ingericht zijn. Op de bel etage staat het salon in verbinding met een tweede salon en wordt de gehele rechterzijde ingenomen door de traphal. De bovenverdiepingen zijn identiek ingedeeld, waarbij de traphal uitgeeft op een gevelbrede slaapkamer aan de straatzijde en een smallere kamer aan de achterzijde.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1911-0477 en 1911-0484.

Auteurs :  De Caluwé, Carlo, Janssens, Karolien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307229 (Geraadpleegd op )