Molenaarswoning en molenromp

Gemeente Ieper

• Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

is beschermd als monument Molenaarswoning en molenromp

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molenaarswoning en molenromp

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Molenaarswoning en molenromp met omgeving

Tags Wederopbouw, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Waarschijnlijk voormalig woonhuis van de molenaar, zie ligging links van de molen. Diephuis onder onderbroken zadeldak (mechanische pannen). Rode baksteenbouw. Historiserende wederopbouwarchitectuur, zie onder meer simili-natuurstenen aanzet- en sluitstenen van rondbogige muuropeningen. Rechts ervan, molenromp op terp. Gedateerd 1843, door middel van gevelsteen in boogveld boven deur met opschrift: "G.L. VERMEULEN / SMAGGHE 1843". Stellingmolen; wiekenkruis voor de Eerste Wereldoorlog, circa 1909 uitgehaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als observatiepost en daarom nog verhoogd. Molenromp van benedenverdieping en zes zolders. Rode baksteen; gebruik van gele bakstenen voor omlijsting van de licht getoogde vensters. Mechanische maalderij met onder andere dieselmotor, drie koppels stenen, buil, haverpletter.

• DEVLIEGHER, L., De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, p. 232-33.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi