Samenstel met bakstenen lijstgevel

Beschrijving

Dit ensemble van twee burgerhuizen werd in 1909 ontworpen door Médard Van Keirsbilck-De Waele. Van Keirsbilck-De Waele, die toen in de Bouwmeestersstraat 20 in Sint-Amandsberg woonde, diende ook zelf de bouwaanvraag in. In 1911 diende hij ook een bouwaanvraag in voor de neoclassicistische woningen in de Bouwmeestersstraat nummers 76-78. Van Keirsbilck-De Waele koos voor een conventionele gevel met een neoklassieke, regelmatige indeling, waarin de materialen uit de toen meer moderne architectuurvormen, zoals de art nouveau en het eclecticisme werden toegepast.

Het ensemble van twee identieke rijwoningen telt drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannendak met de nok parallel aan de straat. De lijstgevels op lage hardstenen plint met keldergaten hebben een rood baksteenparement en zijn bovenaan afgelijnd met een houten geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst, waaronder een band met siermetselwerk aangebracht is. Horizontale accenten worden gelegd door hardstenen cordons en parallelle banden van gele bakstenen. Het gevelvlak is per woning ingedeeld in twee traveeën, waarbij alle gevelopeningen getoogd zijn en een licht uitkragende omlijsting hebben van afwisselend gele en rode bakstenen. In de linkertravee bevindt zich bij nummer 83 nog de originele houten voordeur met deurroosters en bovenlicht bovenop twee hardstenen trappen naast een voetschraper. Bij de rechtse woning betreft dit een recente deur. Alle borstweringen zijn versierd met een fries van keramische tegels binnen een omlijsting van uitkragende gele bakstenen. Het oorspronkelijke vensterschrijnwerk (guillotineraam op de begane grond, T-ramen boven) werd recent vernieuwd.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woningen een identieke conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. De rechterzijde wordt ingenomen door een salon langs de straatzijde die in verbinding staat met de eetkamer. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin een keuken, bergruimte en toilet ingericht zijn. Van de bovenliggende verdiepingen zijn geen bouwplannen beschikbaar. Er kan van uitgegaan worden dat hier de slaapkamers ingericht waren. Verder zijn de woningen volledig onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1909-0224.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien