• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis werd in 1932 ontworpen door de Gentse architect Georges Merlé. De opdrachtgever was Gaston Vanderhaeghen, die toen vlakbij in de Scheldestraat 65 in Sint-Amandsberg woonde. De woning vertoont een mengeling van art deco en beaux-artsstijl. Terwijl de vormgeving van de bow window en de console nog verwijzen naar de beaux-artstijl, bevatten de deurrooster en de gelijkvloerse omlijsting kenmerken uit de art deco.

Het ontwerp van de architect past volledig in het straatbeeld van de Wolterslaan, dat gekarakteriseerd wordt door aaneengesloten interbellumwoningen van twee tot drie bouwlagen in baksteenarchitectuur. Van Merlé kennen we zowel ontwerpen voor burgerhuizen, als voor villa’s, en appartementsgebouwen, alle opgemaakt tijdens het interbellum. De reeds geïnventariseerde burgerhuizen van zijn hand dateren uit het begin van de jaren 1920, waarbij hij zowel een ontwerp in neoclassicistische stijl gerealiseerd heeft, als in art-decostijl. In zijn latere ontwerpen op het einde van de jaren 1920 overweegt de art-decostijl en komen ook elementen uit de beaux-artstijl voor; twee stijlen die Merlé voor de woning Vanderhaeghen combineerde.

De onderkelderde rijwoning is twee traveeën breed en telt twee bouwlagen onder een flauw hellend lessenaarsdak. De lijstgevel met hardstenen plint is opgebouwd uit een parement van zandkleurige baksteen in kruisverband gemetseld met terugliggend voegwerk en wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op klossen, die ter hoogte van de rechtertravee gebogen uitgewerkt is. De gelijkvloerse muuropeningen zijn korfboogvormig, op de verdiepingen getoogd, alle bevatten ze nog het originele houten schrijnwerk. Onderaan de linkertravee leiden twee hardstenen trappen naast een voetschraper in de plint naar een houten deur met smeedijzeren roosters in art-decostijl voor het deur- en bovenlicht. Rechts verlicht een venster met guillotineraam, voorzien van afgeronde dorpel aansluitend op de plint, de benedenverdieping. Zowel de deur- als vensteropening zijn bovenaan gevat binnen een doorgetrokken kunststenen sierlijst met gestileerde bloemenguirlande. De kunststenen puilijst buigt ter hoogte van de rechtertravee op de eerste verdieping uit tot de aanzet van het bow window op rijk gedecoreerde gebuikte console met schelpmotief. De erker is opengewerkt door een drielicht met kunststenen tussenstijlen, aanzet- en sluitstenen. Bovenaan wordt de erker afgelijnd door een geprofileerde houten kroonlijst. Een identiek venster is daarnaast in de linkertravee aangebracht.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1932–4149.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum, onuitgegeven proefschrift Universiteit Gent, 194 en 214.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien