Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in een sobere neoclassicistische stijl werd in 1905 ontworpen door architect Leon De Schilder, in opdracht van F. Van Branteghem, die in de Kunststraat 52 woonde.

Van De Schilder kennen we enkele ontwerpen uit het interbellum, die zich zowel in Gent, als in Zelzate situeren, waaronder ook een neoclassicistische burgerwoning in de Koning Albertlaan nummer 200. Verder zou hij ook meerdere cottages gebouwd hebben en burgerwoningen in een versoberde traditionalistische baksteenarchitectuur. De keuze van de architect voor het neoclassicisme past binnen het straatbeeld van de Scheldestraat, dat voornamelijk uit bepleisterde neoclassicistische gevels bestaat. Wel contrasteert nummer 97 met de woning aan de rechterzijde met bakstenen gevel.

De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen dak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gecementeerde plint wordt bovenaan afgelijnd met een houten geprofileerde kroonlijst met tandlijst en gedecoreerde consoles. Horizontale accenten worden gelegd door parallelle banden, de puilijst en geprofileerde waterlijsten. Het gevelvlak met rechthoekige gevelopeningen is ingedeeld in een smalle deurtravee aan de linkerzijde en een risaliet vormende venstertravee aan de rechterzijde. Onderaan de linkertravee leidt een hardstenen trede naast een gietijzeren voetschraper in de plint naar een houten deur met deurroosters en bovenlicht. Daarnaast wordt de gelijkvloerse verdieping verlicht door een houten driedelig raam met doorlopend bovenlicht, binnen verdiepte dagkanten. De vensters op de bovenverdiepingen zijn telkens omlijst met platte banden en bevatten houten T-ramen. Op het rechtervenster van de eerste verdieping na hebben alle vensters een spiegel in de borstwering.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. De rechterzijde van de woning wordt ingenomen door een salon langs de straatzijde die in verbinding staat met een eetkamer die uitgeeft op een veranda. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin de keuken, toilet en wasruimte ingericht zijn. Van de bovenverdiepingen zijn geen bouwplannen beschikbaar, er kan van uitgegaan worden dat zich hier de slaapkamers bevinden. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1905-1222A.
  • MEGANCK L. 2002, Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 196-198.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien