• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis met elementen uit het neoclassicisme werd in 1914 ontworpen. De bouwaanvraag werd ingediend door aannemer Theofiel De Clercq en omvatte tegelijkertijd de aanvraag voor het bouwen van een naastgelegen, identieke woning. Nummer 29 werd echter onherkenbaar verbouwd. De Clercq diende in 1911 ook een bouwaanvraag in voor zijn eigen woning, met adres Scheldestraat nummer 32. Hij bezat een aannemersbedrijf en had in 1925 11 werknemers in dienst.

De rijwoning met onregelmatige travee-indeling telt drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint wordt bovenaan afgelijnd door een houten kroonlijst waaronder gestileerde, blokvormige ornamenten aangebracht zijn. Parallelle banden en cordons leggen horizontale accenten. De gelijkvloerse verdieping bestaat uit twee traveeën met rondboogopeningen. Aan de linkerzijde leiden twee hardstenen treden naar een houten voordeur, voorzien van panelen, een ronde opening met structuurglas en een bovenlicht, eveneens voorzien van structuurglas. Rechts daarvan is een venster uitgewerkt met een spiegel in de borstwering. Beide gevelopeningen zijn gevat onder een doorgetrokken, geprofileerde booglijst.

De bovenverdiepingen zijn symmetrisch opgevat, waarbij de centrale travee geflankeerd wordt door twee kolossale pilasters met cannelures en geprofileerde kapitelen. Volgens de bouwplannen was er voor de pilasters een andere bekroning voorzien. Een vierkant venster gevat tussen platte banden verlicht de eerste verdieping, bij de tweede verdieping is dit een getoogd venster onder een geprofileerde booglijst. Al het vensterschrijnwerk is recent, vormgegeven naar historisch model.

De ontwerper gaf de woning volgens de bouwplannen een conventionele enkelhuisindeling mee. De voordeur leidt naar de gang met de trap. De rechterzijde van de woning wordt ingenomen door een salon langs de straatzijde die in verbinding staat met de eetplaats. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin de keuken, schommelhuis (bijkeuken), toilet en bergruimte ingericht zijn. Van de bovenliggende verdiepingen zijn geen bouwplannen beschikbaar, er kan van uitgegaan worden dat zich hier de slaapkamers bevinden. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1914–0817.
  • POELMAN R. 1996: Terugblik op Sint-Amandsberg, Oostakker, 352.