Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1906 ontworpen in opdracht van handelaar Pieter Buyle, die op dat ogenblik in Sint-Amandsberg woonde, in de Molenstraat 91. Buyle diende in 1909 ook nog een bouwaanvraag in voor de woning op nummer 30 in de Scheldestraat.

Dit gedeelte van de Scheldestraat wordt gekenmerkt door een vrij homogene aaneengesloten, bebouwing, van overwegend drie bouwlagen, gekarakteriseerd door vroeg-20ste-eeuwse bepleisterde gevels, veelal in neoclassicistische stijl. Nummer 66 past daarom zowel qua stijl, materiaalgebruik als qua maatvoering goed in het straatbeeld.

De rijwoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel met plint met imitatievoegwerk en keldergat, wordt bovenaan afgelijnd door een recente kroonlijst op een tandlijst. De risaliterende rechtertravee wordt geopend door getoogde vensters en is afgewerkt met imitatiebanden op de onderste twee bouwlagen en pseudo-hoekkettingen op de tweede verdieping. De vensters op de verdiepingen hebben een geprofileerde omlijsting met een gedecoreerde sluitsteen. In de linkertravee is een brede houten vleugelpoort uitgewerkt met een getoogd bovenlicht. Bij de bovenliggende verdiepingen worden horizontale accenten gelegd door cordons en parallelle banden. Beide vensteropeningen zijn rechthoekig en hebben een geprofileerde omlijsting. De borstwering van de vensters op de verdieping is versierd met identieke spiegels. Al het vensterschrijnwerk is recent.

Volgens de weinig gedetailleerde bouwplannen kreeg de woning een enkelhuisindeling mee. De brede poort verraadt de aanwezigheid van een achterliggend magazijn, dat met de straat verbonden wordt door een brede doorrit die de gehele linkerzijde van het perceel inneemt.  Rechts van de doorrit ligt de traphal die een kamer langs de straatzijde scheidt van een achterliggende kamer. Deze geeft uit op een smallere lage aanbouw waarin twee grote ruimtes in elkaars verlengde liggen, waarachter een toilet en bergruimte ingericht zijn. Van de bovenliggende verdiepingen zijn geen bouwplannen beschikbaar, er kan van uitgegaan worden dat hier de slaapkamers ingericht zijn. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1906-1315A.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien