• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl met art-nouveaugetinte decoratie, zoals de gestileerde portretten in het hoofdgestel, werd in 1909 ontworpen. De opdrachtgever was Emiel Steurbaut, die in de Kunststraat 37 in Sint-Amandsberg woonde.

Dit gedeelte van de Scheldestraat wordt gekenmerkt door een homogene bebouwing van rijwoningen die in de jaren 1907 tot 1912 werden ontworpen. Nummer 42 past qua stijl, materiaalgebruik en volumetrie goed in het straatbeeld, waarbij vooral de grote gelijkenissen in gevelopbouw en versieringen met de nummers 40 en 48 opvallen.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel staat op een lage hardstenen plint met keldergat en wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op uitgelengde modillons. De bouwplannen voorzagen hierop een gedrukte korfboogvormige pseudo-frontonafwerking. Deze is niet meer aanwezig of werd nooit uitgevoerd. De voorgevel wordt horizontaal gemarkeerd door het gebruik van parallelle banden, geprofileerde waterlijsten en strakke lekdrempelversieringen. De verticaliteit wordt geaccentueerd door de gestucte geometrische ornamenten op de bovenverdiepingen en de gestileerde portretten tussen uitgelengde modillons in het hoofdgestel. De gelijkvloerse verdieping is ingedeeld in twee ongelijke traveeën met getoogde gevelopeningen onder een geprofileerde booglijst. Aan de linkerzijde is de jongere voordeur bereikbaar via twee hardstenen treden naast een verdwenen voetschraper in de plint. De één venstertravee tellende bovenverdiepingen hebben een getoogd venster onder een geprofileerde booglijst op de eerste verdieping en een rechthoekig venster onder een geprofileerde kroonlijst op de tweede. Het schrijnwerk is recent.

Het burgerhuis is opgevat als een traditioneel enkelhuis. Voortgaande op de bouwplannen van 1909 betrad men via de voordeur de smalle inkomhal met bordestrap. Rechts situeerde zich een salon met aanpalende eetplaats. In het verlengde van de traphal en de eetplaats was er een L-vormige lage aanbouw met respectievelijk een keuken, schotelhuis, bergruimte, toilet en veranda. Van de bovenliggende verdiepingen zijn geen plattegronden beschikbaar. Het doorsnedeplan toont wel dat de bordestrap tot de zolder doorliep en per verdieping in verbinding stond met één of twee kamers. Verder is de woning volledig onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1909-0288.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien