Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1875 ontworpen door architect Jules De Somme. Opdrachtgever was Johannes Katz, die in de Koningstraat 5 woonde, en die ook bouwaanvragen indiende voor de panden op nummer 18 en 22. Jules De Somme, ten tijde van de bouwaanvraag gevestigd in Sint-Niklaas, ontwierp in de jaren 1880 en 1890 verschillende neoclassicistische burgerhuizen in Antwerpen.

Dit gedeelte van de pare zijde van de François Benardstraat wordt gekarakteriseerd door een heterogene, aaneengesloten bebouwing, een mix van grootschalige nieuwbouwappartementen en 19de-eeuwse panden, overwegend in neoclassicistische stijl. Nummer 16 past qua materiaalgebruik en stijl in het straatbeeld.

De onderkelderde rijwoning van drie even brede traveeën en drie bouwlagen heeft een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint wordt bovenaan afgelijnd door een sobere, houten kroonlijst. Het gevelvlak wordt horizontaal geleed door natuurstenen lekdrempels en is ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping afgewerkt met imitatiebanden. De gevelopeningen zijn getoogd en gevat in een geprofileerde of een vlakke omlijsting. De uitvoering wijkt af van de bouwplannen, waar rechthoekige gevelopeningen voorzien zijn.

In de twee traveeën aan de linkerkant is in de plint telkens een keldervenster uitgewerkt, afgeschermd met traliewerk, waar boven twee identieke vensters met houten rolluiken en gedecoreerde windborden de gelijkvloerse verdieping verlichten. De rechtertravee bevat een houten, beglaasde inkomdeur met bovenlicht, naast een smeedijzeren voetschraper in de plint. De tweede bouwlaag wordt geopend door een reeks van houten deurvensters, afgeschermd met een lage, smeedijzeren balustrade. De vensters op de bovenste verdieping zijn eveneens voorzien van een lage, smeedijzeren balustrade, de borstwering is er versierd met rechthoekige panelen in geprofileerde omlijsting tussen lage pilasters uitlopend op guttae. Al het vensterschrijnwerk werd vernieuwd naar historisch model.

Van het interieur zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen van particuliere woningen, G12, 1875/12785.