Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd gebouwd conform een in 1907 goedgekeurde bouwaanvraag. Opdrachtgever was J. D’Herde-Geers, die in de Nieuwstraat 13 in Ledeberg woonde. De woning wijkt in enkele details af van de bouwaanvraag.

Dit gedeelte van de François Benardstraat bestaat uit een gevarieerde, aaneengesloten bebouwing. Nummer 21 contrasteert qua stijl en materiaalgebruik met de woning met baksteenparement aan de linkerzijde, maar sluit aan bij de neoclassicistische woning aan de rechterzijde.

De rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain heeft een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat en een vernieuwde kroonlijst. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel met vlakke, bepleisterde plint is voorzien van rechthoekige gevelopeningen en is ingedeeld in een brede, licht risaliterende venstertravee links en een smalle deurtravee rechts. Horizontale accenten worden gelegd door imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping en door geprofileerde waterlijsten.

Links op de benedenverdieping is in de plint een souterrainvenster binnen een platte omlijsting uitgewerkt. Daarboven verlicht een venster de bel-etage. Onderaan de rechtertravee leidt een hardstenen trede naar de voordeur, gescheiden van het bovenlicht door een geprofileerde latei op schouderstukken. Beide gelijkvloerse gevelopeningen worden bekroond door een diamantkop. Op de bovenverdiepingen zijn alle vensters identiek uitgewerkt met een geprofileerde omlijsting en een centrale sluitsteen. Al het vensterschrijnwerk werd vernieuwd.

De woning kreeg volgens de bouwplannen een conventionele enkelhuisindeling. De voordeur geeft uit op de inkomhal, vanwaar korte steektrappen zowel naar het souterrain als naar het bel-etageniveau leiden. De linkerzijde van het souterrain wordt ingenomen door een eetplaats langs de straatzijde, die in verbinding staat met een keuken. Achter de trap is een kelder met diensttrap aanwezig. Op de achterliggende koer werd een toilet voorzien. Van de bovenliggende verdiepingen zijn er geen bouwplannen beschikbaar. De huidige indeling van het interieur is niet gekend.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV, 1908/18.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen van particuliere woningen, G12, 1907/B/15.