Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in modernistische stijl werd in 1930 ontworpen door architect Hubert Louël. De opdrachtgever was Victor Hoste. De woning kreeg volgens de bouwplannen een bijzonder interieurontwerp waarvan het onzeker is dat dit nog aanwezig is, waarbij schuine binnenwanden voor een indeling met vijf- en zeszijdige kamers zorgden. Een gelijkaardige indeling werd ook teruggevonden bij de bouwplannen van Hofstraat nummer 76.

De keuze van Hubert Louël voor de modernistische stijl past bij de heterogene aaneengesloten bebouwing van de straat, waarin baksteenarchitectuur uit het interbellum dominant is. In het oeuvre van Louël uit de jaren 1930 zien we modernistische burgerwoningen terugkomen, die zowel elementen van de nieuwe zakelijkheid, als van de bootstijl bevatten. In de Land Van Waaslaan nummer 147 in Sint-Amandsberg staat ook een ontwerp in art-decostijl van hem.

De rijwoning is twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De sobere lijstgevel heeft een bakstenen parement op een hardstenen plint en is bovenaan afgelijnd met een uitkragende houten kroonlijst op gekoppelde klossen.

De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De deur is gevat in een deuropening met getrapte dagkanten. De brede deur in modernistische stijl bewaart een fraai smeedijzeren deurrooster en wordt gescheiden van het bovenlicht door een uitgesproken betonnen latei. Links van de deur loopt de hardstenen plint gelijk met de hoogte van de deuropening verder naar boven over de penant. De bovenverdiepingen worden gedomineerd door een licht uitkragende driezijdige erker die over beide verdiepingen doorloopt en gevat is in een rechthoekige nis. Al het vensterschrijnwerk is vernieuwd.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur bereikt men de inkomhal die op zijn beurt uitgeeft op de achterliggende traphal. Vanuit deze ruimtes kan een salon langs de straatzijde betreden worden die in verbinding staat met een eetkamer aan de tuinzijde. Achter de traphal is naast de koer een smallere aanbouw aanwezig waarin de keuken en een toilet ingericht zijn. Het interieurontwerp wordt verlevendigd door gebruik te maken van afgeschuinde hoeken, waardoor vijfzijdige en zeszijdige kamers ontstaan. Een gelijkaardige indeling kan ook bij Hofstraat nummer 76 teruggevonden worden. Vanaf de koer kan vervolgens de achterliggende tuin bereikt worden die origineel een landschappelijke aanleg met slingerende padenstructuur meegekregen heeft. De bovenverdiepingen zijn identiek ingedeeld, waar men vanuit de traphal zowel de badkamer aan de straatzijde kan bereiken, als een slaapkamer langs de straat- en tuinzijde. Verder is de woning volledig onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1930/H/16.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 32.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien