Art-decoburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decoburgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in art-decostijl werd in 1929 gebouwd in opdracht van O. Leboeuf, die toen in de Eendrachtstraat 30 in Gent woonde. De ontwerper van de woning liet geen handtekening achter op de bouwplannen. De keuze voor de art-decostijl past bij de heterogene aaneengesloten bebouwing van de straat, waarin baksteenarchitectuur uit het interbellum dominant is.

De rijwoning is twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De lijstgevel op hardstenen plint bestaat uit rood baksteenparement dat plaatselijk verlevendigd wordt door siermetselwerk. Bovenaan wordt de gevel afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op klossen.

Kenmerkend voor deze gevel is dat de centrale venstertravee op de verdiepingen geplaatst is in een rechthoekig verdiept gevelvlak. Op de gelijkvloerse en tweede verdieping zijn de gevelopeningen bovenaan driezijdig uitgewerkt onder een rollaag. Op de begane grond een houten beglaasde deur met smeedijzeren rooster onder vast bovenlicht met glas-in-loodraam, met rechts daarvan een venster boven een hardstenen lekdrempel. Al het houten schrijnwerk is origineel op dit in het gelijkvloerse venster na, waarin wel het originele glas-in-loodpaneel gerecupereerd werd. Op de eerste verdieping wordt een centraal steekboogvormig venster met lage smeedijzeren balustrade geflankeerd door twee smallere vensteropeningen. Behouden vensterschrijnwerk op de verdiepingen getypeerd door een bovenlicht met centraal een glas-in-loodinvulling.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. Rechts daarvan is de salon langs de straatzijde bereikbaar die in verbinding staat met de eetkamer. Achter de traphal is een smallere aanbouw aanwezig naast de koer waarin een keuken en toilet ingericht zijn. Boven de keuken is een badkamer toegankelijk via het trapbordes. De eerste verdieping heeft naast de traphal een gevelbrede slaapkamer langs de straatzijde en een smallere slaapkamer langs de tuinzijde. De tweede verdieping is vermoedelijk identiek ingedeeld. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/H/14.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien