Schoolcomplex met klooster

Beschrijving

Schoolcomplex met klooster van de zusters van Liefde van Heule, hier in het begin van de jaren 1920 heropgebouwd in een vrij sobere, eclectische stijl; voor de oorlog evenwel gelegen aan Komenseweg, ter hoogte van nummer 168, alwaar gevelplaat "Hier begon het 100 jaar onderwijs 1879-1979 - Zusters van Liefde - Heule".

Kloostergebouw, palend aan straat, waar voorzien van voortuintje met bakstenen omheiningsmuurtje. Achtergelegen ommuurde speelplaats verdeeld door centrale klasvleugel. Recenter klasgebouw onder plat dak rechts. Gele baksteenbouw; gebruik van donkerrode baksteen voor horizontale banden, muurvlechtingen en strekse lateien; van arduin voor plint, hoek- en sluitstenen, dorpels, dekplaten. Versierde muurankers.

Klooster: breedhuis (dubbel-) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met overhoeks dakruitertje. Dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Leien beschietingen. Aflijnende gootlijst op houten modillons. Getoogde muuropeningen te weten gekoppelde vensters en deur met bovenlicht; kleine roedeverdeling in bovenlichten. Arduinen accoladeboognisje met Heilig Hartbeeld, boven inkom. Zijtuitgevels, voorzien van aandak en muurvlechtingen. Links aanleunende kapel onder lager zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat), gevat tussen tuitgevels. Laatst genoemde voorzien van aandak, muurvlechtingen en geajoureerd door middel van gekoppelde spitsboogvensters (drielicht) op afzaat. Rechts, aanbouwsel van één travee in aansluitende trant onder lager schilddak (nokrichting loodrecht op de straat). Tegen achtergevel aanleunende klasvleugel van één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het klooster) met dakkapellen, zie klooster. Analoge muuropeningen; vernieuwd houtwerk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

De aanpalende kloosterkapel werd inmiddels verbouwd.