erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
307378
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307378

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1863 ontworpen en in 1870 gebouwd volgens het kadaster. De opdrachtgever was meester kleermaker Pieter Benedikt De Tender, die in de Hofstraat 1 woonde, en ook de bouwaanvragen voor de woningen in de Hofstraat nummer 32 en 36-38, en voor de woning in Muinkkaai nummer 13 indiende. Het bouwplan is gesigneerd door de ontwerper Fr. Devos, de bouwmeester of aannemer.

Deze straatwand wordt gekenmerkt door een vrij homogene bebouwing van overwegend neoclassicistische rijwoningen. Deze woning sluit qua materiaalgebruik, stijl en volume aan bij het straatbeeld.

Enkelhuis van vier smalle gelijke traveeën met drie bouwlagen en een souterrain onder een zadeldak met pannen en de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is horizontaal geleed door cordon- en waterlijsten en afgelijnd met een houten kroonlijst op klossen. Alle gevelopeningen zijn getoogd en per verdieping identiek uitgewerkt. Op de bovenverdiepingen zijn alle openingen versierd met een geprofileerde omlijsting. Op de met imitatiebanden versierde gelijkvloerse verdieping worden twee vensters met onderliggende kelderramen geflankeerd door twee deuropeningen. Op de eerste verdieping geven centraal twee vensterdeuren uit op een doorlopend balkon op voluutconsoles met een recentere smeedijzeren balustrade. In de borstwering van de flankerende vensters is een geprofileerd vlak uitgewerkt. Op de tweede verdieping bevinden zich vier vensters onder een waterlijst waarboven vijf cirkelvormige stellinggaten zichtbaar zijn.

Het schrijnwerk is vernieuwd.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1870/27.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1863/9581.

Auteurs :  De Caluwé, Carlo, Janssens, Karolien
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307378 (Geraadpleegd op 16-06-2021)