Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1870 in opdracht van Edouard Vervaet gebouwd. In het stadsarchief is geen bouwdossier aanwezig van het pand.

Deze straatwand wordt gekenmerkt door een vrij homogene bebouwing van overwegend bepleisterde neoclassicistische rijwoningen. Deze woning sluit qua materiaalgebruik, stijl en volume aan bij het straatbeeld.

De rijwoning telt drie bouwlagen en een souterrain onder een zadeldak met pannen en de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel staat op een hardstenen plint en wordt bovenaan afgelijnd door een geprofileerde kroonlijst waaronder een tandlijst. Horizontale accenten worden gelegd door imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping, hardstenen cordons en geprofileerde waterlijsten. Het gevelvlak is ingedeeld in drie gelijke traveeën waarvan beide rechtse traveeën licht risaliteren. Per verdieping zijn er identieke rechthoekige geprofileerde gevelopeningen en bovenaan tussen lijsten, een fries met lage blinde mezzaninevensters. De kroonlijst wordt boven de linker travee gedragen door klossen, bij de rechtertraveeën door rijk gedecoreerde voluutmodillons. Onderaan de rechtertravee leiden drie hardstenen treden naar een houten vleugeldeur onder bovenlicht. Rechts van de trap is er een kleine uitsparing in de plint met een gietijzeren voetschraper. Links van de deur zijn in de plint twee keldervensters uitgewerkt, waarboven beide vensters van de gelijkvloerse verdieping. De sluitstenen van de beide rechter gevelopeningen zijn versierd met een diamantkop. De vensters op de bovenverdiepingen hebben een identieke geprofileerde omlijsting en zijn in de borstwering versierd met een casement. De bovenzijde van de vensters op de eerste verdieping zijn versierd met geajoureerde jaloeziekapjes. In de centrale travee is een deurvenster en balkon op voluutconsoles aangebracht met een recentere balustrade.  Boven het deurvenster, op gecanneleerde voluutconsoles, rust een entablement.

Al het vensterschrijnwerk werd vernieuwd.

De oorspronkelijke noch de huidige indeling van de woning zijn gekend.