Herberg-afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg-afspanning

Beschrijving

Naar verluidt, voormalige herberg-afspanning, gelegen nabij het dorpscentrum. Schuin ingeplant ten opzichte van de straat, met aflijnende gekasseide stoep. Achterliggend erf (grind), met toegang rechts, afgesloten door middel van hek. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), daterend van begin van jaren 1920. Houten dakkapel onder zadeldak, links van breed dakvenster onder geknikte bedaking. Verankerde, donkerrode baksteenbouw. Rondbogige muuropeningen met strekse omlijsting op begane grond: beluikte vensters met cementen lekdrempel; deels beglaasde deur met verdeeld bovenlicht. Rechthoekige bovenvensters met dunne latei; strek en bakstenen lekdrempel. Aanleunend nutsgebouw (keuken, stal en schuurtje) onder lager zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis), tegen achtergevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Het toegangshek, rechts van de woning, is niet langer bewaard.