erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
307399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307399

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1864 ontworpen in opdracht van Charles Jean Vanderveken. Vanderveken was kapitein van het vierde regiment van de Gentse artillerie en woonde in de Visserij 16 in Gent. De woning behoort tot de basisbebouwing van de straat, die in de tweede helft van de 19de eeuw tot stand kwam. Tot op vandaag domineren de neoclassicistische woningen het straatbeeld. 

De rijwoning telt drie gelijke traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde lijstgevel staat op een hardstenen plint en wordt bovenaan afgelijnd door een recente kroonlijst. Horizontale accenten worden gelegd door doorlopende, geprofileerde waterlijsten en imitatiebanden ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping die boven de gevelopeningen uitwaaieren. Alle gevelopeningen zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken. De benedenvensters zijn gevat in een smalle, vlakke omlijsting, bekroond met een centrale diamantkop. De vensters op de bovenverdiepingen hebben een geprofileerde omlijsting met centrale gedecoreerde sluitsteen en gietijzeren parapetten. In de rechtertravee zit de deur met twee hardstenen treden naast een sobere voetschraper. De ijzeren voordeur dateert vermoedelijk van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Al het vensterschrijnwerk is recent.

Van de interieurindeling is geen planmateriaal beschikbaar.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere gebouwen, G12, 1864/9583.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.