Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis, gepositioneerd op de hoek met de Arendstraat, werd rond 1864 gebouwd in opdracht van Melchior L’Hoste. L’Hoste was aannemer en “maître macon” van beroep, en stond waarschijnlijk ook in voor het ontwerp van de woning. Op het moment dat hij de bouwaanvraag indiende, woonde hij in de Koepoortstraat 15 in Gent.

Het ruime hoekpand past volledig in het straatbeeld dat haar basisbebouwing van neoclassicistische rijwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw tot op vandaag goed behouden heeft.

De hoekwoning telt drie bouwlagen boven een kelder en onder een mogelijk recent mansardedak, onderbroken door een recent dakterras langs de Muinkkaai. De woning telt vier traveeën in de Muinkkaai en drie traveeën in de Arendstraat. De bepleisterde lijstgevels zijn bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst met tandfries. De representatieve gevel langs de Muinkkaai is rijkelijker uitgewerkt dan de zijgevel langs de Arendstraat. Langs de Muinkkaai rust het parement op een hoge hardstenen plint, die ontbreekt in de zijgevel. De rechthoekige gevelopeningen in de voorgevel zijn regelmatig in de traveeën geplaatst en zijn versierd met vlakke omlijstingen waarin pseudo-negblokken en sluitstenen uitgewerkt zijn. In de plint zijn in de twee linkse traveeën identieke keldervensters uitgewerkt, afgeschermd door smeedijzeren dievenijzers. De voordeur zit in de derde travee en heeft vier hardstenen treden, een houten paneeldeur en een bovenlicht. Verder wordt elke verdieping verlicht door identieke vensters per verdieping, waarbij de lekdrempels van de gelijkvloerse en eerste verdieping als cordons doorgetrokken zijn over het hele gevelvlak. De uiterst rechtse vensters van de bovenverdiepingen zijn blind; al het vensterschrijnwerk in deze gevel is recent.

De zijgevel langs de Arendstraat is symmetrisch uitgewerkt rondom de centrale travee met rondbogige traplichten met vlakke omlijsting en bewaard schrijnwerk. Bovenaan in deze travee zit een blind oculus, vlak omlijst. De traveeën aan weerszijden hiervan zijn identiek en hebben per verdieping een rechthoekig venster met recent schrijnwerk. Het gelijkvloerse venster van de linkertravee is blind. Op de eerste verdieping zijn vensterdeuren uitgewerkt, afgeschermd met een smeedijzeren balustrade.

Van de interieurindeling is geen planmateriaal beschikbaar.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere gebouwen, G12, 1865/10571.