Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

De bouw van dit ruime burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1845 aangevraagd, in 1846 vergund en in 1848 in het kadaster geregistreerd. De bouwheer was aannemer Henri Broekhans, die vermoedelijk ook instond voor het ontwerp. De rijkelijk aangebrachte geveldecoratie met onder meer een kenmerkende erker dateert uit het begin van de 20ste eeuw. In 1907 diende toenmalig bouwheer Max De Poorter een bouwaanvraag in voor deze gevelvernieuwing. De woning maakte deel uit van een eenheidsbebouwing met het naastgelegen pand op nummer 87 van in totaal zeven traveeën. De woning op nummer 87 werd grondig verbouwd.

Hoewel de gevel in een latere bouwfase verfraaid werd, behoort dit burgerhuis tot de oudste bewaarde bebouwing in de straat, namelijk het tweede kwart van de 19de eeuw.

Onderkelderde rijwoning van drie bouwlagen en vier traveeën onder een afgewolfd pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel staat op een hardstenen plint en wordt afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op klossen. Horizontale accenten worden gelegd door imitatiebanden eindigend op pseudo-hoekkettingen, hardstenen cordons en een fries van guirlandes bovenaan de gevel. De woning heeft per verdieping identieke rechthoekige gevelopeningen. Poorttravee links, met een brede poort en tussen geblokte stijlen, bewaard schrijnwerk, en een gietijzeren voetschraper in de plint. In de linkertravee zijn in de plint drie keldervensters met diefijzers uitgewerkt, waarboven de gelijkvloerse verdieping wordt verlicht door drie guillotineramen. De overgang met de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een hardstenen lekdrempel boven een fries met golfpatronen. Dit fries wordt in de rechtertravee onderbroken door een rijkelijk gedecoreerde console die de bovenliggende driezijdige houten erker draagt. Deze erker neemt twee traveeën in en is langs alle zijden opengewerkt met guillotineramen die zowel in de borstwering als op de tussenstijlen en bovenpanelen versierd zijn met onder andere guirlandes en golfmotieven. Bovenaan wordt een houten geprofileerde kroonlijst ondersteund door voluutmodillons. De linkertravee van de eerste verdieping is opengewerkt door twee guillotineramen binnen een geprofileerde omlijsting met oren en cirkelmotieven, centraal bekroond door een gedecoreerde sluitsteen. In de borstwering loopt een fries van casementen, waarbij deze onder de vensters versierd zijn met guirlandes en rozetten. De vensters op de tweede verdieping hebben een identieke omlijsting, waarbij de sluitsteen een diamantkop bevat en de versiering in de borstwering licht verschillend is uitgevoerd. De T-ramen in de vensters worden afgeschermd door een gietijzeren balustrade tussen de dagkanten. De woning heeft zijn originele houten schrijnwerk bewaard, bestaande uit guillotineramen op de gelijkvloerse en eerste verdieping, en T-ramen op de bovenverdieping.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Gent, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1848/23.